ZNANSTVENIK ĐIKIĆ: Najveća greška je da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze

“Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana, koji žive ovdje, kao i turista”, rekao je naš poznati znanstvenik Ivan Đikić za N1.

Istaknuo je da i samom Nacionalnom stožeru treba više samokritike. “Trebamo uvesti bolji model ponašanja, pogotovo od Stožera, da prihvate grešku i kaže da će to promijeniti”, rekao je Đikić.

“Nitko u Hrvatskoj nije zaštićen. Virusa ima puno, puno više. Procjene su da ga ima 20 do 40 puta više”, kazao nam je znanstvenik. “To je ogroman broj, na granici da dođe do eksponencijalnog rasta, na tome se trebamo svi zabrinuti. Ako bude stalno 30 puta veći, to je oko 45 tisuća ljudi koji momentalno nosi virus i da je zarazan i to je rizik da dođe do nekontroliranog širenja zaraze”, rekao je Đikić, kako piše N1.

“Ako želimo znati koliko nam se virusa širi po Hrvatskoj, moramo više testirati”, rekao je. “Dva mjeseca nedovoljnog testiranja i nepravilnog ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao”, rekao je znanstvenik.

Komentiraj