ZNANSTVENICI UZDRMALI SVIJET: Je li pronađena čeljust Adama, prvog čovjeka na Zemlji?

čeljust, adam, etiopija

U tome tko će pronaći najstariju ljudski vrstu znanstvenici vode pravu utrku. Do sada je najstariji „Homo“ datirao od prije 2,3 milijuna godina, a sada znanstvenici tvrde kako su kosti čeljusti, koje su pronašli, stare oko 2,8 milijuna godina.

Na stjenovitom brdu udaljenom oko 250 kilometara od glavnog grada Etiopije, Addis Ababe, skupina znanstvenika arheologa pronašla je kost ljudske čeljusti za koju tvrde da je otprilike 400.000 godina starija od kosti koja se do danas smatrala najstarijom na svijetu.

„Zanimljivo je da je fosil iskopan na jednom brežuljku koji je i inače prebogat fosilima, a na kojemu postoji i potok gdje se i inače skupljaju kosti uginulih životinja“, iscrpan je u svojem izlaganju poznati profesor sa sveučilišta u Nevadi, Brian Willmoare.

Samo 40 kilometara dalje iskopana je tri milijuna godina stara Lucy, do sada najpoznatiji svjetski fosil hominida, koju su otkrili Donald Johanson i Tom Gray davne 1974. godine.

Dakle, već pronalaskom drevne Lucy potvrđena je teorija znanstvenika koji su se bavili istraživanjem Australopithecus afarensisa, da je on bio rasprostranjen na velikom području Afrike, a ne samo oko poznatog rascjepa doline Avaš u istočnoj Africi.

Novo otkriće fosila Adama, svakako će otvoriti niz rasprava ne temu koliko zapravo dugo nastanjujemo Zemlju. (g. i.)