ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: Herbicid izaziva poremećaj hormona – glifosati su u vodi, hrani, čak i kišnici!

Podijelite članak
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Europski znanstvenici proveli su temeljitu provjeru sigurnosti glifosata, aktivnog sastojka u Monsantovom Roundup herbicidu. 

Utvrdili su da on kemijski utječe na poremećaj hormona kod ljudi i to već u dozi koja je znatno ispod one koju vlasti smatraju “sigurnom” pri njegovoj upotrebi za uništavanje korova i u svrhu prskanja poljoprivrednih usjeva.

Herbicidi koji se baziraju na glifosatu (GlyBH), kako su to otkrili znanstvenici, pogrešno se smatraju sigurnima od strane mnogih tijela unutar vlasti.

Vlada je donijela regulative o njihovoj sigurnosti bazirano isključivo na studijima koje su financirale GMO tvrtke, i koje su gotovo sve napravljene u korist glifosata.

Istovremeno, ignoriraju nezavisna istraživanja poput onih koje je prikupila Međunarodna agencija za istraživanje o karcinomu (IARC) i koja pokazuju kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude.

Upozorenje stiže s francuskog sveučilišta Caen gdje je tim znanstvenika proučio veliki broj znanstvenih studija o otrovnosti glifosata, piše Alternativa za Vas.

Prema njihovim procjenama, glifosat može uzrokovati porođajne poremećaje, različite vrste tumora, oštećenja jetre i mnoge druge zdravstvene tegobe –  što se podudara s rezultatima cjelovitih i kompetentnih znanstvenih istraživanja o glifosatima.

Vjerojatno najšokantnija od svega je vijest da je glifosat izuzetno otrovan već u dozama koje su znatno ispod propisanih sigurnosnih razina.

Ovo je posebno uznemiravajuće u svjetlu nezavisnih istraživanja koja pokazuju kako su ostaci glifosata prisutni i u hrani, vodi za piće, pa čak i kišnici.

Komentiraj