ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU: Bit će više potresa ove godine – evo i gdje

Podijelite članak

VIDEO: NAKON KATASTROFE - Spasioci vode utrku s vremenom - broj žrtava u Italiji popeo se na 278 1

Nakon četiri snažna potresa koji su drmali u 2017. godini, svi jači od 7 stupnjeva po Richteru, znanstvenici predviđaju dvostruko više potresa u 2018. godini.

Podsjetimo, potres od 7,9 stupnjeva potresao je u siječnju 2017. obalu Aljaske, u Hondurasu je bio potres jačine 7,6 stupnjeva po Richteru, dok je u Peruu jačina potresa bila 7,1., a onda je došao i potres u Meksiku snage 7,2 stupnja.

Potresi su odnijeli i mnoge žrtve, što je još više privuklo znanstvenike da se pozabava i odgovorima na pitanje što nas čeka u budućnosti.

Na osnovu geografskih podataka i uzoraka vjerojatnosti geolozi tako predviđaju da će se ove godine dogoditi čak dvostruko više potresa.

Prema tvrdnjama znanstvenikaika, a kako piše britanski Telegraph, jaka je veza između brzine rotacije Zemlje i seizmičke aktivnosti.

Valja reći kkao se od 2011. planet okreće sve sporije, a ta promjena, iako minimalna, može pokrenuti intenzivne aktivnosti u unutrašnjosti Zemlje.

Američki znanstvenici kažu kako je usporenje Zemljine rotacije u pet slučajeva dovelo do udvostručenja broja velikih potresa, kaže se u izvješću Rogera Bilhama sa Sveučilišta Colorado i Rebecce Bendick sa Sveučilišta Montane.

“Zemlja nam nudi petogodišnje predznake za buduće potrese”, rekao je Roger Bilham. “Iz toga možemo zaključiti kako će ove godine doći do značajnog broja potresa”.

World Risk Report je za 2016. godinu iznio podatak kako je najnesigurnija zemlja na svijetu Vanuatu, otočna državica kojoj prijete prirodne katastrofe.

Za više od trećine njezinog stanovništva prijete opasnosti od nepredvidivosti prirode – potresi, vulkanske erupcije i ciklone. Potom su na meti Tongo, Filipini, Gvatemala i Bangladeš.

Albanija je prema tim podacima najrizičnije područje u Europi, a prema opasnosti od prirodnih katastrofa je na 40. mjestu, a u vrhu je i Nizozemska.

Hrvatska i Slovenija su u grupi sigurnijih zemalja od katastrofa, a nalaze se na 125. odnosno 134. mjestu na listi koja obuhvaća 171 zemlju.

Srbija se nalazi na 68. mjestu najnovije liste, Bosna i Hercegovina na 91., a Makedonija na 98. mjestu.

Katar je najsigurnija zemlja na svijetu, a slijede Malta, Saudijska Arabija, Barbados i Grenada.

Komentiraj