ZNANSTVENICI TVRDE: Stanovi pušača skladišta su smrtonosnih kemijskih spojeva

cigareta, pušenje

Na Sveučilištu San Diego znanstvenici su proučavali „dim iz treće ruke“ i upozorili da su stanovi, uredi i drugi prostori u kojima se puši opasni po ljudsko zdravlje.

Prije nego odlučimo kupiti ili iznajmiti stan, važno je provjeriti jesu li u njemu živjeli pušači. Znanstvenici tvrde kako su takvi stanovi opasni za život čovjeka.

Otrovne kemikalije iz cigareta dugo se zadržavaju u zidovima, tepisima, zavjesama i namještaju. Tako, popularno nazvan „dim iz treće ruke“ može izazvati astmatične napade kod male djece, probleme s nosom i plućima, kardiovaskularne poremećaje, iritacije očiju.

Na Sveučilištu San Diego, znanstvenici su proučavali utjecaj tako „pospremljenog“ dima u iznajmljenim ili kupljenim kućama, hotelskim sobama, kockarnicama i došli do zaključka da i mala količina takvih odstajalih kemikalija može biti izuzetno opasna za zdravlje ljudi.

Brisanje prašine, usisavanje, čak niti bojanje zidova nije dostatno kako bi se iz svake porozne površine ili gipsa uklonio dim. Efikasni načini čišćenja „dima iz treće ruke“ trebaju se tek otkriti. (g. i.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!