ZNANSTVENICI DVOJE: Jesu li suze i plač lijek i što mogu izliječiti?!

plač, suze, bol, nesreća, silovanje, žena, tuga

Znanstvenici tvrde kako je plakanje vrlo korisno za zdravlje. U vrijeme dok su ljudi pod stresom nagomilavaju se toksini, a plakanjem ih se tijelo zapravo oslobađa.

Kada mozak registrira tugu, endokrini sustav odgovara ispuštanjem određenih hormona u okularni dio glave i formiraju se suze. One se pak razlikuju, kao i uzroci koji do njih dovode.

Tako se na primjer refleksne suze sastoje od 98 posto vode, dok u emocionalnim suzama možemo pronaći i brojne druge supstance. Jedna od njih je prolaktin koji ima vrlo važnu ulogu u stvaranju mlijeka kod dojilja, ali i adrenokortikotropni hormoni koji ukazuju na stres.

Zanimljivo je da ćemo u suzama pronaći i leucin-enkefalin, neurotransmiter koji umanjuje bol i utječe na bolje raspoloženje.

Međutim, mnogi znanstvenici ističu da su istraživanja obavljena na malim uzorcima i ne može se još sa sigurnošću tvrditi da su suze nastale kao posljedica emocionalnog stanja čovjeka i zaista ljekovite.

Uobičajeno je u narodu reći kako je isplakati suze zapravo zdravo i da je ljudima lakše kada se isplaču. U Japanu se već godinama organiziraju klubovi za plakanje u kojima se proces mentalnog i duhovnog čišćenja izaziva tužnim filmovima ili knjigama. (g. i.)