ZNANSTVENICI DIŽU GLAS: Elektronske cigarete mogu izazvati rak!

e cigaret

Kada su se elektronske cigarete prvi put pojavile, pušači su mislili kako su došli na svoje i da će se polako i odvikavati od pravih cigareta, pa i sačuvati zdravlje.

Najavljene su revolucionarno i kao bezopasne. I ljudi su ih počeli koristiti kao bi utažili svoju želju za nikotinom.

Valja reći kako je u reklamama za e-cigarete rečeno da je nikotin odvojen od katrana koji u kombinaciji s drugim kemikalijama izaziva rak kada se inhalira. Nisu tada još ni postojala istraživanja koja bi mogla reći što se događa nakon što se na duži rok uživa u parama iz e-cigareta.

Ipak se tvrdilo da je e-cigareta zdravije od prave cigarete jer pušač ne udiše više od četiri tisuća kemikalija koliko ih je u duhanu. Onda se pojavila studija koja govori kako e-cigarete štete pušačima koji imaju srčane tegobe. Jer, nakon deset minuta pušenje e-cigarete smanjuju razinu kisika u krvi za 10 posto.

A najnovije istraživanje provedeno na University of California je oak alarmnatno, jer znanstvenici dokazuju da korištenje elektronskih cigareta povećavaju rizik pbolijevanja od raka. Američki znanstvenici ocjenjuju da je nikotin s još nekim kemikalijama prisutan u isparavanjima koja se događaju kod e-cigareta. Dovoljno da se značajnije oštete ljudske stanice i izazove rak. (m. v.)