ZNANSTVENICA S INSTITUTA RUĐER BOŠKOVIĆ: Cjepivo je sigurno – maske ćemo teško skinuti do jeseni

Predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta “Ruđer Bošković” i članica Vladina znanstvenog savjeta Andreja Ambriović Ristov kazala je u Dnevniku HTV-a kako je dolazak cjepiva u Hrvatsku početak kraja nenormalnog stanja u kojem živimo već deset mjeseci.

Dodala je kako kraj nenormalnog stanja neće biti tako brz, već će ljudi morati još malo pričekati jer dinamika cijepljenja će odrediti koliko brzo će doći do kolektivnog imuniteta. Naglasila je kako se pretpostavlja da bi taj imunitet mogao biti 70%, ali postoji mogućnost da će se morati procijepiti i veći broj populacije.

Ambriović Ristov je rekla da ćemo teško skinuti maske na jesen, ali će se ipak vidjeti kraj koji se nazire. Poručila je da je cjepivo sigurno te se cijepljenjem ništa neće promijeniti u našem genomu.

– Mi ćemo ostati i dalje takvi kakvi jesmo, cjepivo je potpuno sigurno”, rekla je za HRT Ambriović Ristov.

Oprezni trebaju biti samo oni koji imaju povijest težih alergijskih reakcija.

– Protokol cijepljenja je takav da svaki pacijent treba pričekati 30 minuta nakon što se cijepi. To je uobičajeni protokol za sva cjepiva i za mnoge lijekove koji se primaju intravenozno, rekla je.

– Ako održavamo broj novozaraženih na niskom nivou, tada manja količina virusa cirkulira u populaciji. Tada će biti i manja vjerojatnost pojave mutiranih virusa. I to je jedan razlog zašto se moramo svi truditi i čuvati se. Poštivati sve mjere i čekati da budemo cijepljeni i da jednom ponovno živimo, dodala je članica Vladina znanstvenog savjeta.

Komentiraj