ZNANOST JAČA OD UBOJITOG VIRUSA: Uzgojeno 12 tisuća komaraca – idu u rat protiv pravih

zika virus

U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala krizni sastanak zbog epidemije u zemljama Južne Amerike. Opasnost je velika, jer se procjenjuje da će ove godine u obje Amerike virusom zika biti zaraženo tri do četiri milijuna ljudi.

Podsjećamo kako je virus zika otkriven u Brazilu a zatim se proširio i u još nekoliko susjednih zemalja. Zaprijetio je i Olimpijskim igrama koje se u Brazilu održavaju u kolovozu. Virus je najviše opasan za trudnice, odnosno nerođenu djecu, jer uzrokuju razna oštećenja, a posebno oštećenja glave i mozga.

Sada je ipak na pomolu najvjerojatniji spas i odgovor prirodi iz laboratorija. Naime, znanstvenici iz Britanije, u laboratoriju tvrtke Oxitec uspjeli su uzgojiti 12.000 komaraca ‘aedes aegypti’ koja je prijenosnik virusa zika i denge groznice.

Budući ti uzgojeni komarci nisu isti kao oni u prirodi i zato ne mogu dugo preživjeti izvan laboratorija. Ali u prirodu će se pustiti mužjaci tih genetski modificiranih komaraca kako bi se parili sa ženkama u područjima gdje je epidemija zika virusa uzela maha.

Tajna je u tome što potomci genetski modificiranih mužjaka i ženki iz prirode neće živjeti dugo pa se neće stići razviti u odrasle komarce. Procjenjuje se da bi se na taj način moglo uništiti čak 90 posto komaraca ‘aedes aegypti’ koji prenosi zika virus.

Valja još dodati da bi se s kemijskim sredstvima kojima se inače tretiraju komarci moglo uništiti tek 30 do najviše 50 posto opasnih komaraca. Eksperiment na nekim područjima u Brazilu vrlo je uspješan. (t. b.)