ZNANASTVENIK IVAN ĐIKIĆ: Lauc govori da je virus nestao, a svi znamo da nije

Nedopustivo je da postoji član Znanstvenog savjeta koji prezentira neprovjerene informacije – rekao je gostujući na N1 televiziji naš znanstvenik Ivan Đikić o “sukobu” petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta sa znanstvenikom Gordanom Laucom.

“Sloboda je potrebna, kao i razgovor, ali spin nije uzrok ovog sukoba. Uzrok je što se pet znanstvenika bori za zdravlje u Hrvatskoj i ne žele izaći iz Znanstvenog savjeta kako bi pomogli Vladi da ne skrene s puta”, prokomentirao je.

“Svaki znanstvenik može imati svoje mišljenje, ali svatko od nas je odgovoran prvenstveno prema onome koga savjetuje, da je neutralan i da govori znanstveno utemeljene podatke, to što Lauc govori da je nestao virus – pa svi znamo da nije. Da virus više nije opasan, da je sezonalan, da se više ne trebamo bojati, da cijepljenje ne štiti – sve su to netočni podaci. Kad jedan znanstvenik kaže neistinu, drugi ne smije šutjeti”, kaže za N1 Đikić.

Upozorava da se time urušava cijeli znanstveni i stručni sustav u Hrvatskoj:

“Hrvatska je na dnu zajedno s Bugarskom i Rumunjkom po procijepljenosti u EU, to je tragičan podatak. O tome trebamo razgovarati, a ne o umjetno stvorenim sukobima koje Vlada koristi u političko-medijskom spinu da bi maknula momentalno fokus s krize koja je velika u Hrvatskoj”, rekao je, dodavši da imamo malu procijepljenost i visoku smrtnost.

Kaže da je osobno hvalio i Stožer i Vladu kada su donosili znanstveno utemeljene odluke.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!