ZLATNI PJETLIĆ I ČAROBNI GRAŠKIĆ: Poziv na premijeru autorskog projekta Lucije Dujmović i Tane Mažuranić

Premijera dječje predstave “Zlatni Pjetlić i čarobni Graškić” autorskog projekta Lucije Dujmović i Tane Mažuranić, u produkciji umjetničke organizacije “Iza zavjese”, održat će se u srijedu 8. prosinca u18 sati, u kazalištu “Mala Scena” u Zagrebu, a namijenjena je djeci u dobi od pet do 10 godina. Najavljena je i repriza 15. i 21. prosinca u “Maloj sceni” u 18 sati.

Predstava “Zlatni Pjetlić i čarobni Graškić” nastala je kao istraživački rad te obje glumice potpisuju dramaturgiju i režiju. Produkciju ove predstave potpisuje umjetnička organizacija “ Kazališna družina iza zavjese“.

Koristeći dramaturški predložak Nikoline Rafaj pisan prema motivima ruske narodne bajke, kao temeljnu strukturu priče, glumice su kroz improvizacije stvorile novi narativ kombinirajući pritom elemente narodnog kazivanja pripovijesti s modernim, djeci prepoznatljivim elementima.

Dvije glumice u predstavi igraju sva lica koristeći glumačke transformacije, lutkarske i koreografske forme, uz pomoć glazbene podloge, ritmova i snimljene naracije. Tema predstave je borba protiv zla i nepravde dobrotom i poštenjem. Ideja je prikazati skromnost, odanost, marljivost i dobrotu kao čovjekove vrline koje bivaju nagrađene.

Naglasak predstave je na skromnom životu Bake i Djeda, ljubavi prema unucima i odanosti pjetlića koji im je poslan kao nagrada za skroman život. Cilj predstave je približiti djeci simboliku moralnih vrijednosti.

EDUKATIVNI ELEMENTI
Predstava je edukativnog karaktera na nekoliko nivoa. Osim same tematike koja kroz zanimljivu priču djeci približava moralne i životne vrijednosti, u procesu rada na predstavi naglasak je bio na zadržavanju elemenata bajke i narodne pripovijesti te uvođenju edukativnih elemenata. Jedan od njih je načelo ritmičnosti i ponavljanja koje ima pozitivan utjecaj na dječji razvoj.

Graškić kao lik kojeg ne vidimo, ali čujemo, osim funkcije naratora, ima za cilj poticanje dječje mašte, jer sami moraju kreirati lik koji stoji iza glasa koji čuju. Kao scenografiju i rekvizitu glumice koriste vrlo jednostavne elemente. U predstavi glumice pretežito koriste jednostavne crteže, crne linije na bijelom papiru u funkciji rekvizite. Ta vrsta crteža također ima pozitivan utjecaj na razvoj dječje mašte, te im
dopušta da sami kreiraju svoju viziju bajke gledajući predstavu.

KRATAK SADRŽAJ
Predstava prati suživot Bake i Djeda obilježen siromaštvom i oskudicom; u kojem je njihova najveća želja ugostiti unuke. Čisteći tako grašak za dolazak unuka u posjetu, Baki ispadne zrno graška koje se tijekom noći i idućih dana počinje razvijati i rasti u veliku i visoku biljku. Djed i Baka vode brigu o Graškiću, a Graškić, videći njihovu skromnost i plemenitost, odluči ih nagraditi.

Sljedeće jutro sa vrha biljke graška ispadne Čarobna kutija u kojoj Baka i Djed pronalaze Zlatnog Pjetlića i hrpu kolača, torti i ostalih slastica. Njihovo veselje naglo prekida dolazak Crnog Čovjeka; investitora; kapitalista koji u blizini namjerava graditi tvornicu slatkiša i kolača. Crni Čovjek otima Baki i Djedu Čarobnu kutiju i daje se u bijeg. U potjeru za njime kreće Zlatni pjetlić koji se uspijeva spasiti iz svake zamke koju mu postavlja Crni Čovjek.

Na kraju, Zlatni Pjetlić uspijeva svladati Crnog Čovjeka i vratiti Baki i Djedu Čarobnu kutiju koju im je ukrao. Oduševljeni i sretni, Baka i Djed dočekuju svoje unuke u kući punoj hrane i slastica.

OČEKIVANI REZULTATI
Uvjereni smo kako će ova predstava privući mnogobrojnu publiku i kako ćemo ostvariti velik broj repriznih izvedbi na području grada Zagreba. Uz svoj edukativan i kreativan pristup koji iz izvedbene perspektive poštuje sve osnovne elemente bajke, uključeni su i elementi lutkarstva kao i glazbeni brojevi koji su rađeni za potrebe ove predstave. Vjerujemo kako će ova predstava imati pozitivan odjek kod djece upravo
zbog svih navedenih elemenata. Izvedba predstave koncipirana je tako da ostavlja prostor za zajedničku maštu i kreaciju između izvođača i djece kao publike.

TEHNIČKI ELEMENTI
2 GLUMICE; Tana Mažuranić, Lucija Dujmović
TEHNIČAR; Sandro Petrić
LIVE STREAM TEHNIKA
3 TEHNIČARA
KAMERMAN
Produkciju potpisuje umjetnička organizacija “Iza zavjese”
Voditeljica umjetničke organizacije: Lucija Dujmović
e-mail: lucija85dujmovic@gmail.com
mob: 0992303123

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!