ZLATNI PIN: U 10 najljepših dvoraca Hrvatske i Palača Zrinskih u Čakovcu

Prvi puta Google je nagradu Zlatni pin dodijelio u Hrvatskoj te proglasio deset najljepših dvoraca u našoj zemlji, među kojima je i palača Zrinskih u Starom gradu u Čakovcu.

Tvrtka Google prvi je puta u Hrvatskoj dodijelila nagradu Zlatni pin u kategoriji “Dvorci i palače”. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa i dobilo ju je sljedećih deset najljepših dvoraca i palača i našoj zemlji: palača Zrinskih u Čakovcu, Trsatski kaštel, dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, dvorac, dvorac Veliki tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel na Krku, te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Uz impresivan izgled građevina, srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa osvojio je i način na koji ti spomenici kulture pričaju svoje priče i legende o događajima iz stoljeća kojima su svjedočili kao nijemi čuvari vremena.

A da naš Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, rođena u najvećem investicijskom ciklusu Međimurske županije u kulturu, zna ispričati priču o turbulentnim međimurskim stoljećima, dokazuje broj posjetitelja koji kontinuirano raste kao i nagrada struke  za najbolji stalni postav Hrvatske. Riznica našu priču o prošlosti, priču o blagu međimurskog čovjeka, plete magičnim nitima legendi i događaja koji posjetitelja u svakom kutku kompleksa ostavljaju bez daha. Zato nije slučajno, što se upravo naš najznačajniji spomenik kulture našao i na popisu nagrađenih za Googleov Zlatni pin.

Riznica Međimurja trenutno je i u konkurenciji je za Europski muzej godine, čije će proglašenje biti u svibnju iduće godine u Portugalu.

„Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer – iako ga dodjeljujemo kao tvrtka – ono je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Njihov angažman i ocjene generirale su rezultate koji su doveli do nagrada“, istaknuli su u medijima iz Googlea – regija Adriatic.

Ideja o dodjeli nagrada za najbolje ocijenjena mjesta nastala je u Poljskoj u sklopu proslave 15. rođendana Google Mapsa, a ove godine, kada je po prvi puta dodjeljivana u Hrvatskoj,  oku korisnika platforme nije promaknulo blago Međimurja. I ovo je dokaz da smo se otisnuli u visine i kada je riječ o prezentaciji vrijednosti koje smo baštinili iz prošlosti i da znamo kako se dostojno prezentiraju vrijednosti koje želimo pokazati svijetu. Nagrada Zlatni pin na svjetskoj razini dodatno podiže interes za naš najvrjedniji spomenik kulture.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!