ZLATA HRVOJ-ŠIPEK: Plenković nikada i ni u jednoj prilici nije pitao za Paladinu

Na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije odvija se javno saslušanje Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek radi ispitivanja eventualnog političkog utjecaja na rad DORH-a.

Izvor: Media servis

Predsjednik Vijeća MOST-ovac Nikola Grmoja zatražio je od glavne državne odvjetnice da ih izvijesti o sadržaju nedavnog telefonskog razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem. ‘‘Molim Vas da nas izvijestite o Vašim neposrednim kontaktima s premijerom te jeste li vi osobno ili netko drugi iz DORH-a informirali predsjednika Vlade o radnjama koje DORH poduzima, a koji se odnose na ministre u Vladi i druge dužnosnike. Molim Vas da izvijestite Nacionalno vijeće i o svim drugim okolnostima za koje smatrate da su povezane s temom današnjeg saslušanja‘‘.

Hrvoj-Šipek je rekla da je bila u dvojbi hoće li se odazvati ovom saslušanju jer se nadala da će na sjednici biti i neke osobe koje bi imale što reći o pritiscima, no njih, ističe, očito nema.

“Pritisku predsjednika Vlade nisam izložena. Predsjednik Vlade ima informacije koje po zakonu smije i može imati. I ništa više. Postoji li prisila pojedinaca iz određenih političkih stranaka koje pripadaju određenim interesnim skupinama ili lobijima – da. Postoji li prisila pojedinaca koji nisu uspjeli ostvariti svoje osobne interese – da. Postoji li prisila pojedinaca koji misle da znaju sve u svemu i kao takvi istupaju u javnosti – da‘‘.

Dodala je da neće komentirati izjave premijera i predsjednika Zorana Milanovića, kao ni neprovjerene informacije koje završe u medijima. ‘‘Imam previše posla da bih čitala portale i bavila se medijima. DORH ne optužuje na temelju članaka, nego na temelju utvrđenih činjenica‘‘, zaključila je Hrvoj-Šipek.

‘‘Svi bi trebali biti svjesni da izjave bilo kojeg političara koji nema sve informacije ne doprinosi ni samostalnosti Državnog odvjetništva, a ni povjerenju. Činjenica da pojedinci zabavljaju javnost svojim izjavama i komentarima, DORH i ja kao glavna državna odvjetnica nećemo biti dio toga. DORH kojeg vodim i predstavljam ne ispunjava želje‘‘.

Potom se osvrnula na izjave o tome da je premijer tražio informacije o postupku vezanom za ministra graditeljstva Ivana Paladine, ali i izjavama Milanovića da ministra obrane Marija Banožića treba uhititi.

‘‘Nikada i ni u jednoj prilici nije pitao za Paladinu. Da, bio je jedan razgovor nakon neke izjave predsjednika da bi trebalo nekoga uhititi i utamničiti. Premijer je tražio da se reagira u medijima. Kao što znate nismo reagirali, jer svako malo bi trebala kao jojo iskakati. Tako se posao ne može raditi. Premijer nema nijednu informaciju koju ne smije znati. Tako je bilo i tako će biti. Isto se odnosi i za predsjednika‘‘.

Naglasila je da posao DORH-a nije ugađati, a da se kroz kaznene prijave pokušavaju voditi politički obračuni između stranaka i da DORH ni ona u tim igrama neće sudjelovati.

‘‘Ako prihvatimo da radimo po onome što je objavljeno u medijima, što se piše i govori, što čekamo, ajmo u zatvor s njima. Onda ukinite sudove, postavite stabla za vješanje i sve smo riješili‘‘, rekla je glavna državna odvjetnica.

“Je li DORH podvrgnut pritiscima – da. Različitim oblicima pritisaka. A ono što ja poduzimam – ignoriram ih i zanemarujem i radim svoj posao onako kako mi je to propisano‘‘.

Rekla je i da je jedan čovjek nepravomoćno osuđen na zatvor i izrečena mu je mjera jer je prijetio da će je ubiti, nakon što je čuo izjave predsjednika o njoj.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!