ŽIVOT HRVATA: Po mnogočemu na europskom dnu, ali kafići, šoping centri, teretane su puni

Vrememena su teška – svaki četvrti Europljanin živi u riziku od siromaštva, i tu Hrvati ne zaostaju. Skupe su nam nekretnine – gotovo 80 posto mladih od 18. do 34. godine živi s roditeljima, takva situacija nije nigdje u Europi.

Rezultat je to i malih plaća i visokih troškova. Dok 26 posto Europljana ima problema spojiti kraj s krajem, u Hrvatskoj je taj postotak 42 posto.Dok si čak 40 posto Hrvata ne može priuštiti tjedan dana odmora, bolje od prosjeka Unije živimo kad je u pitanju hrana i slobodno vrijeme, piše Dnevnik.hr.

Hrvati si češće priušte meso ili ribu nego Nijemci i Francuzi. Još se jedne navike teško odričemo – kave, druženja, sporta, koncerata. U slobodnom vremenu – apsolutni smo prvaci!

Samo 2,6 posto Hrvata ne može si priuštiti redoviti hobi ili slobodnu aktivnost. U Njemačkoj to ne može 12 posto stanovnika, što je i prosjek Europe, u Francuskoj 14 posto.

“Kada morate razmišljati ono šta se kaže od prvog do prvog i imate primanja koje vam ne omogućuju da vi dugoročno racionalno planirate budućnost, onda je vjerojatnost da će vam sadržaji u kulturni, kulturno zabavni biti oni koji će vam malo napraviti distrakciju”, rekao je sociolog Krešimir Krolo.

Hrvatska izvana izgleda kao raj na zemlji. Puni kafići, teretane, šoping centri. Na velikim sportskim natjecanjima ispunit ćemo svaku sjedalicu, na istog izvođača i pet puta zaredom otići na kocert u istu dvoranu.

Kad treba kupiti novi auto ili stan, odseliti se iz roditeljskog gnjezda, tu se vidi da se s Europom teško uspoređujemo.