ŽINIĆ O OBNOVI KUĆA NAKON RATA: Nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje

Hrvatska teško da može bez afera, a one se otvaraju i kada nas zadese najtužniji događaji, kakav je razorni potres koji je unesrećio ljude i porušio mnoge kuće na Banovini.

Trebao se dogoditi potres pa da se otkrije kako kuće koje su poizane u obnovi nakon Domovinskog rata nisu izgrađene kako treba, jer da jesu ne bi se urtušile kao što je to na mnogima slučaj.

Sada i USKOK pokreće istragu o obnovi kuća na Banovini poslije rata.

A ministar Tomo Medved, koji je na čelu novog Stožera za obnovu potresom pogođenih područja, o tome kaže:

“Svjedočili ste da je dio tih objekata koji je u organiziranoj obnovi nakon Domovinskog rata doživio oštećenja, a s obzirom na to da su najavljene istražne radnje, ja ih dalje ne bih komentirao.

Prepuštamo nadležnim tijelima da utvrde u kojoj mjeri je točno da kvaliteta radnje nije na razini na kojoj je trebalo biti”.

A postavlja se i pitanje o odgovornosti aktualnog sisačko-moslavačkog HDZ-ovog župana Ive Žinića koji je prema informacijama u svom životopisu u to vrijeme bio zadužen za obnovu tog područja.

Od 1995. je radio u Ministarstvu razvitka i obnove. Ali, kako prenosi N1, Žinić se ne smatra osobno odgovornim, i kaže:

“Nadležne službe će utvrditi jesu li kuće napravljene po propisima, one su trebale biti napravljene po svim tehničkim propisima, jer to su nove kuće koje su projektirane, radile su ovlaštene kuće i projekte i nadzore, i graditelji su bili ovlašteni.

Obnova je trebala biti izvedena po najvišim standardima i kvalitetnim materijalima. Osobno se ne osjećam odgovornim jer nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje”.

 

Komentiraj