ŽESTOKI UDAR NA DŽEPOVE: Računi za plin i struju mogli bi biti veći i 80 posto!

Građani s pravom strahuju kako ih početkom travnja čekaju golemi računi za potrošenu struju i plin. Predviđanja su kako bi mogli računi biti veći za čak 80 posto u odnosu na dosadašnje cijene.

Vlada za sada demantira takav crni scenarij, ali poručuje da ne dolazi u obzir zamrzavanje cijena energenata jer postoje mehanizmi kako bi se zaštitili od neželjenog financijskog udara. U Studiju 4 o tome je govorio Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

– Što se tiče cijena plina na tržištu, to je neviđeno u posljednjih 10-ak godina. Godinama nije bio ovakav skok cijena, one su prosječno bile 15-ak do 30 €/MWh, a u posljednjih godinu dana ona je skočila i do 160 €/MWh, što je i do 8 puta skuplje, rekao je.

Nekoliko je razloga, objasnio je, zašto je do toga došlo, prije svega zbog povećane potražnje na europskom tržištu, hladnije zime, slabe popunjenosti kapaciteta, manje proizvodnje.

– Udar je zaista žestok. Vjerujem da oni mogu amortizirati tu cijenu koja bi bila tržišna, ako ne ode gore. Ona bi trebala biti oko 45 €/MWh (…) To je, u ovom trenutku, poskupljenje od 80%, dodao je.

Smatra da je smanjenje PDV-a najmanje što država može napraviti, no to je nedostatno za većinu kućanstava. – Treba najviše voditi računa o onima koji su u energetskom siromaštvu, njih je oko 20%, a ovim poskupljenjem će ih biti i više, rekao je.

Ministar Tomislav Ćorić kaže da su za poskupljenje krivi i opskrbljivači plina jer nisu pazili na cijene i količine koje treba isporučiti. Pudić kaže da ne bi prebacivao odgovornost niti na Vladu, niti na opskrbljivače jer se ovakva situacija nije mogla predvidjeti.

Što se tiče domaće proizvodnje plina, Pudić kaže da smo nekada proizvodili 3 mlrd prirodnog plina, što je pokrivalo oko 90% domaće potrošnje. Danas su sve bušotine iscrpljene.

Smatra da bi se situacija trebala smiriti u sljedećih godinu dana.