ŽENSKA MREŽA HRVATSKE: Žrtve u strahu, a počinitelji na slobodi

Ženska mreža Hrvatske oglasila se zbog nedavnih slučajeva ubojstva i silovanja u Osijeku i Lici u kojima su glavnu ulogu imali policajci.

Poručuju kako su zgroženi postupanjem nadležnih institucija te se pitaju: “Kako možemo očekivati da će se žene obraćati za pomoć državnim institucijama, kada su svjesne da su policijski službenici koji bi ih trebali štititi i sami nasilnici koje štiti sustav?”.

U tom kontekstu iz ŽMH su kritizirali i vladine mjere koje se odnose na nasilje nad ženama. Riječ je, tvrde, o kozmetičkim promjenama jer se ne vidi prava politička volja za rješavanje ovog problema. To vide i u činjenici da su policijski službenici okrivljeni za brutalno silovanje mlade žene u Lici na slobodi, iako bi im, kažu, trebao biti određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

“Žrtva sada živi u strahu od odmazde počinitelja koje je prijavila, ponovnog silovanja ili nekog drugog oblika nasilja”, stoji u priopćenju. Što se tiče slučaja ubojstva studentice u Osijeku, problematičnim ne smatraju samo sumnjivo policijsko postupanje nego i što je osobi poput policajaca koji je ubio 21-godišnju studenticu uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje.

S obzirom na sve navedeno, u Ženskoj mreži Hrvatske očekuju isto što očekuje i ostatak javnosti, a to su pravda i sankcioniranje svih odgovornih. “Izbjegavanjem pravednoga sankcioniranja počinitelja teških kaznenih djela, a pogotovo policijskih službenika, stvara se nepovjerenje žena žrtva nasilja u državne institucije i pravednost postupka. Žrtvama se šalje poruka da neće biti zaštićene, a počiniteljima takvih zločina da će proći nekažnjeno”, ističe ŽMH u svojoj poruci.