ŽENA O NASILJU SUPRUGA: Istjerao bi nas usred noći, budio, udarao letvama, zatvarao…

Ilustracija
Ilustracija

Policija je u suradnji s partnerima obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 497 kaznenih djela nasilja u obitelji, a 80 posto žrtava su žene.

Za Media servis svoje iskustvo ispričala je majka četvero djece, koja je prošla pravi pakao.

Predstavnica udruge “Ženska soba – centar za seksualna prava” Maja Mamula danas je pred Ravnateljstvom policije održala predavanje o tome kako spriječiti ubojstva žena. Najvažnije je prepoznati rizične faktore.

“To su situacije nasilja u obitelji, fizičko nasilje koje dulje traje, nasilje koje postaje sve češće i sve brutalnije, posjedovanje oružja u kući…”

Majka četvero djece, koja je prošla kroz pakao nasilja, za Media servis je rekla kako danas sigurno ne bi bila živa da je još malo čekala. Njezin suprug postao je nasilan tek nakon rođenja trećeg sina.

“Prvi put me udario kad nisam kupila kruh, a nisam stigla, nisam imala novac. Tada sam dobila batina. Moj najmanji sin imao je sedam dana.”

Najveći problem bio je to što je suprug bio hrvatski državljanin, a ona i djeca državljani BiH. Nije imala ni prijavljeno prebivalište pa joj je suprug prijetio protjerivanjem ako ga prijavi.

“To je bila borba za preživljavanje mene i djece. Istjerao bi nas usred noći, budio, udarao letvama, zatvarao… Morali smo stajati mirno, govoriti da je gospodar. Najstariji sin često je znao ustati da me brani pa bi i on dobio… Užasno, užasno. Sve do trenutka kada je stariji sin rekao da će počiniti samoubojstvo, da ne može više…”

Bila je to kap koja je prelila čašu. Majka je s djecom napokon pobjegla od zlostavljača, ali sankcija za njega gotovo da i nije bilo.

“On je, nažalost, bio priveden samo tu jednu noć i pušten na slobodu, a ja sam imala 10 minuta da pokupim njihove stvari. Znači, da pokupite sav taj nekakav život i sklonite se kako bi se zlostavljač mogao vratiti kući.”

Dani zlostavljanja sada su iza njih. Bivši suprug izvršava uvjetnu kaznu. Ona je dobila posao, a djeca državljanstvo. Idu u školu, dobri su učenici, no strah i traume majku još prate.

“Vjerujem da bi me ubio. On nema ništa. U zatvoru ima jelo, piće, država plaća. To je čovjek za kojeg je opasno da hoda po zemlji.”

Maja Mamula kaže kako su s policijom došli do korisnih zaključaka za sprečavanje crne statistike.”Prije svega treba vjerovati ženi koja je proživjela nasilje, koja najbolje poznaje počinitelja. Njezina procjena rizika, njezin strah, trebaju nam biti pokazatelji. I treba znati reagirati. Nužna je edukacija svih u sustavu, nužne su zakonodavne promjene, ali prije svega da se naši zakoni provode u praksi.”

Komentiraj