ŽELJKO SAČIĆ: Zlouporabom policije ne može se štititi “lik i djelo” premijera Plenkovića

Ne stišavaju se reakcije nakon što su zbog pisanja na društvenoj mreži uoči dolaska u Zadar premijera Andreja Plenkovića uhičena dvojica muškaraca.

Podsjećamo, policija je privela u subotu dvojicu muškaraca, 71-godišnjeg Briševljana i 49-godišnjaka iz Zadra, zbog kršenja javnog reda i mira.

Reagirao je i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, a ovo je njegova objava na Facebooku:

Sramotna je ovo i nedopustiva zlouporaba policije u dnevnopolitičke i “uhljebno karijerističke” svrhe. U konkretnom slučaju radi se isključivo o javnom iznošenju građanskog i (protestnog, negativnog) političkog stava državljanina RH, prema našim vladajućim strukturama. U tom izražavanju oštrog i jasnog građanskog nezadovoljstva (omogućenog i zagarantiranog i našim Ustavom), konkretni građanin nije prekoračio onu zadnju crtu, dozvoljenu granicu iznošenja svojeg političkog stava, uobičajenu i dopustivu u europskom demokratskom društvu, u kojem je dozvoljeno izražavati nezadovoljstvo radom političkog i državnog vodstva na različite načine.

Naime, ovaj čovjek objektivno nije pozivao na ugrožavajuće nasilje, ubojstvo, na povredu tijela…na uništenje imovine …na nacionalnu rasnu ili vjersku mržnju..Nije za to predlagao korištenje niti prikladnih sredstava (npr. bombe, vatreno ili hladno oružje, i sl. općeopasna sredstva ili tvari) već samo (doduše neugodna, ali po život, zdravlje i tijelo – neopasna) ” trula jaja”….Dakle, u svakodnevnom političkom životu, u demokratskom društvu, to su samo neugodni i oštri, ali nenasilni , očajnički načini iznošenja političkog mišljenja i stavova građana o njihovoj vlasti.

Samo totalitaristički i represivni, nedemokratski državni sustavi zlouporabe svoju državnu silu i moć da tako zaštite “lik i djelo” svojih vladajućih političara ili državnih dužnosnika. Stoga, očekujem od naših neovisnih sudskih tijela, da u skladu sa postojećim zakonskim uvjetima, odbace ovaj neodrživ, nepodoban, selektivan i diskriminatoran pokušaj zaštite lika i djela “predsjednika Vlade RH, g. Plenkovića..

Na kraju, ukoliko je predsjednik Vlade doista i povrijeđen, uvrijeđen ili ne daj Bože, ugrožen ovim javnim istupom građanina, uvijek može zatražiti (u zakonskom roku ) osobnu zadovoljštinu pred nadležnim sudskim tijelom, ali privatnom tužbom. Uostalom, kao i svaki drugi političar i građanin naše države u sličnim slučajevima.

Pitam se, kakva bi reakcija policije bila da je umjesto predsjednika Vlade, meta ovom očajnom i nezadovoljnom građaninu bio, npr. koji od oporbenih političara, ili, recimo – predsjednik RH?