ŽELJKO CVRTILA: Kontrola mobitela svih građana u demokracijama nije dozvoljena

„Ideja da se cijelo pučanstvo, svi građani mogu nadzirati je loša, to nemaju ni najrigorozniji protuteroristički zakoni, to u demokracijama ne bi smjelo biti dozvoljeno“, rekao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, gostujući na N1 Televiziji.

Treba, kaže, kontrolirati one kojima je određena mjera na ovaj način, putem mobitela ili neki drugi, koji modernim demokracijama stoji na raspolaganju.

Rekao je i da je ministar Davor Božinović suspendirao Ustav i zakone jer po postojećima se ovo ne bi moglo provoditi, o čemu su, kaže, govorili i ustavni stručnjaci.

„Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kontrole bi trebali provoditi sanitarni inspektori. Njih, naravno, nema i zato je sve prepušteno policiji, i kontrola na granicama i kontrola po kućama i dojave građana“, kaže Cvrtila za N1, uz poruku da je Zakon o civilnoj zaštiti iznimno loš i pokazuje sve rupe koje imamo u sustavu.

„Kad policija i uhvati nekoga to ne poštuje mjere, oni podnesu prijavu sanitarnom inspektoru, to je suluda situacija, onda taj inspektor opet ima posla, mora odraditi papirologiju, razgovarati sa čovjekom, naći svjedoke, to opterećuje cijeli sustav“.