ZELENSKI ZAVAPIO: Hitno zaustavite Putina – svijet mora prisiliti Rusiju na mir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je Rusija krenula s napadom na Ukrajinu, razgovarao je s nizom svjetskih državnika o pomoći Ukrajini.

Razhovarao je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Mischelom te poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom o daljnjim potezima.

”Pod hitno zaustaviti Putina, rat protiv Ukrajine i svijeta. Izgradnja koalicije protiv Putina.

Odmah sankcije, obrana i financijska potpora Ukrajini. Zatvorite zračni prostor. Svijet mora prisiliti Rusiju na mir”, poručio je Zelenskij na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se naciji nakon ovih dramatičnih dogođaja.

“Predsjednik Putin jutros je najavio vojnu operaciju u Donbasu. Rusija je izvršila udare na našu vojnu infrastrukturu, naše graničare i graničarske divizije.

U mnogim ukrajinskim gradovima čule su se eksplozije. Uveli smo izvanredno stanje na svim područjima u zemlji.”

Građanima je ohrabrujuće poručio kako svi sektori rade sve što mogu.

“Danas je potrebna sigurnost svakog od vas. Ako možete ostanite kod kuće. Mi radimo, vojska radi. Cijeli sigurnosni i obrambeni sektor radi.

Bit ću u stalnom kontaktu s vama, kao i Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, a također i Kabinet ministara Ukrajine.

Uskoro ću razgovarati s vama. Nemojte paničariti. Jaki smo, spremni smo na sve. Osvojit ćemo bilo koga jer mi smo Ukrajina.”