ZELENSKI UPOZORAVA: Rusija je dovela Ukrajinu i ostatak Europe na rub nuklearne katastrofe

Rusija i Ukrajina i dalje razmjenjuju optužbe za raketiranje nuklearke Zaporižja i s UN-om pokušavaju dogovoriti posjet misije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izvor: Media servis

Ruska agencija RIA jučer je izvjestila o uključivanju sigurnosnog sustava u elektrani zbog nestanka struje na području pod ruskom kontrolom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u redovitom noćnom obraćanju je upozorio da je Rusija Ukrajinu i Europu dovela na rub nuklearne katastrofe..

“Svijet mora shvatiti o kakvoj se prijetnji radi: da se generatori nisu uključili, da automatika i naše osoblje elektrane nisu reagirali nakon prekida struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladavati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe.”

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da bi UN-ov nuklearni nadzornik mogao otputovati u nuklearnu elektranu Zaporižja sljedećih dana. Prvi čovjek međunarodne agencije koja nadzire atomsku energiju Rafel Grossi, rekao je francuskoj televiziji 24 France da su sve bliže realizaciji posjeta nuklearki, ali da je operacija kompleksna ponajprije zbog prolaska kroz ratnu zonu.

“Moramo biti sigurni u smislu tjelesne sigurnosti, odnosno da na nas neće pucati. Povrh toga moramo točno utvrditi uvjete i što će misija ondje raditi i zato to malo traje. Mislim da sada postoji opći stav da moramo doći tamo i da moramo doći brzo mislim da će tako i biti… Govorimo li o danima ili tjednima? Danima.”

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom rekla je da incident predstavlja prvo potpuno isključenje elektrane u njezinih gotovo 40 godina rada. Električna energija se koristi za hlađenje i sigurnosne sustave. U međuvremenu, broj žrtava raketnog napada na željezničku stanicu na istoku Ukrajine dosegao je 25, a 50 osoba je ranjeno. Napad se dogodio na dan ukrajinske nezavisnosti baš prema upozorenjima ukrajinskog vodstva na napade ruske strane povodom praznika.

Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin povećavao je broj svojih vojnika koji sudjeluju u borbama na 137.000. Ubrzo je reagirala Ukrajina i poručila Rusima da će u tom slučaju morati “osigurati i dva milijuna vreća za tijela”. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski telefonski je razgovarao sa svojim američkim kolegom Joeom Bidenom i zahvalio mu na njegovoj potpori. Dan ranije, Biden je najavio novu vojnu pomoć od gotovo tri milijarde dolara Ukrajini, uključujući protuzračne projektile, topništvo, obranu od dronova i radarsku opremu.