ZELENSKI TVRDI: Rusi namjerno i ciljano pucaju po kućama i civilnim objektima

Rusi još uvijek nemilosrdno napadaju istok Ukrajine. U raketnom napadu na Doneck broje se poginuli i ranjeni, a Rusi i dalje tvrde kako im meta nisu civili.

Izvor: Media servis

Najmanje šest osoba je poginulo, a više od 30 ih je zarobljeno nakon što su ruske rakete Uragan pogodile peterokatnicu u ukrajinskoj regiji Doneck, srušivši zgradu, rekao je guverner regije Pavlo Kirilenko. Kaže i da je potvrđeno da je šest osoba ubijeno i petero ranjeno, te da su prema informacijama stanovnika najmanje 34 osobe zarobljene u ruševinama. Spasioci tragaju za preživjelima. Rusi i dalje tvrde da im civili nisu meta, ali ponovno su počeli granatirati istok Ukrajine kako bi prisilili dio ukrajinske vojske na povlačenje s glavnog bojišta u Donbasu.

Predsjednik Volodimir Zelenski ustraje na putu Ukrajine prema Europskoj uniji te kaže kako je razgovarao s predsjednikom francuskog Senata koji mu je potvrdio da je svakim ruskim napadom odlučnost Europe da pomogne Ukrajini sve stabilnija.

“Međutim, teroristička država to nikako ne shvaća i nikada to neće prihvatiti kao činjenicu. Ruska vojska je samo u jednom danu napala gradove Nikolajev i Harkiv, Krivi Rih, naselja Zaporoške oblasti… Pucala je upravo po stambenom sektoru – apsolutno namjerno, ciljano, po običnim kućama i civilnim objektima. Ima žrtava – mrtvih, ranjenih.”

Rusija tvrdi kako je ponovo uništila zapadno oružje uslijed borbi na istoku Ukrajine, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“U blizini grada Časiv Jara, visoko precizno oružje Ruskih zračnih snaga uništilo je hangar s američkim haubicama M777 i oko 30 ukrajinskih militanata koji su granatirali stambena područja Donjecka.”

Unatoč žestokim napadima i nastojanjima Rusije da zauzme još teritorija, Ukrajinci se ne predaju. Guverner ukrajinske regije Luhansk Serhij Hajdaj kaže kako Rusi napadaju s različitih strana i pucaju duž cijele bojišnice, ali još uvijek ne mogu okupirati čitavo područje Luhanska.