ZELENSKI TRAŽI VIŠE ORUŽJA: Scholz, Macron i Draghi dolaze u posjet Kijevu

Trojica čelnika zemalja Europske unije njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijaski premijer Mario Draghi dolaze u glavni ukrajinski grad Kijev kako bi iskazali svoju podršku Ukrajini.

Izvor: Media servis

Čelnici Njemačke, Francuske i Italije Olaf Scholz, Emmanuel Macron i Mario Draghi trebali bi stići u Kijev tijekom dana, piše Reuters.

Iako se njihov posjet očekivao, nije bio najavljivan iz sigurnosnih razloga, a dogodit će se dan prije nego što bi Europska komisija trebala izdati preporuku oko statusa Ukrajine kao kandidatkinje za Europsku uniju.

Dodajmo da je Kijev kritizirao Francusku, Njemačku i Italiju da sporo dostavljaju oružje i odugovlače u podršci za Ukrajinu.

Očekuje se da će Zelenski od trojice čelnika zatražiti više oružja za pomoć ukrajinskoj vojsci u obrani od ruskih agresora.

U međuvremenu se doznaje da su gosti stigli i u Irpin, grad u blizini Kijeva koji su ruske trupe brutalno okupirale na početku rata.

Irpin su ruske trupe zauzele početkom ožujka s namjerom da osvoje glavni grad. Tamošnji most koji je dignut u zrak i prijelaz rijeke postali su međunarodno poznati kao rizična ruta za bijeg iz susjedne Buče, poprišta mnogih navodnih ruskih ratnih zločina.

Dodajmo da je u Kijev stigao i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis.