ZELENSKI PORUČIO SUMMITU: Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu

Zagreb je danas domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti Sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako će ovaj skup omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i potpore Ukrajini te predanosti zajedničkim vrijednostima.

“Hrvatska je ponosna što je mogla organizirati ovaj samit u Zagrebu”, rekao je. Jandroković je rekao i kako ga duh ukrajinskog naroda danas podsjeća na duh hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Prisutnima se kratko obratio i Ruslan Stefančuk, predsjednik ukrajinskog parlamenta.

Stefančuk je tijekom obraćanja sudionicima rekao kako je jasno da je Rusija teroristička država te da se nada da će i ostali prihvatiti tu činjenicu.

“Krimska platforma mora se sljedeći put sastati na Krimu”, poručio je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je poručio kako su Krim, Donjeck, Lugansk, svi okupirani teritoriji – Ukrajina.

“Ukrajina će ostvariti svoj teritorijalni integritet”, rekao je obraćajući se skupu.

“Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo u Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin”, rekao je premijer dodavši da ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i njegove ortake u sramotnom dobu povijesti. “Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povijesti.

Mi znamo što je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cijenimo ukrajinsku borbu za demokraciju. Drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti”, rekao je.  “Niste sami, borite se za pravdu, mir i slobodu i mi smo uz vas”, zaključio je Plenković svoje obraćanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se parlamentarnom summitu Krimske platforme u Zagrebu videovezom.

Naglasio je kako želi zahvaliti hrvatskim prijateljima što su pozvali ukrajinsko izaslanstvo na ovaj summit. Zahvalio je Hrvatskoj što podržava Ukrajinu i Krim.

“To nas je ujedinilo i na prošlom summitu, to su i naše zajedničke vrijednosti. I zato surađujemo na različitim razinama. To je nažalost, izostalo 2013. i 2014. kada je Rusija počela sa svojom suludom agresijom. Počelo je to s Krimom. I nakon gotovo osam godina, sada sve zemlje osjećaju posljedice te agresije”, poručio je Zelenski.

“Krim je strateška utvrda, a svijet je postao mjesto ucjene. Rusija sada ucjenjuje cijeli svijet. Rusija tvrdi da je Krim njihov od 2014., ali mi smo sada ovdje kako bismo pokazali da je ono što se dogodilo na Krimu privremeno, okupacija.

Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu. Krim će biti oslobođen, tek tada će svijet osjetiti da je siguran i da je rat gotov.

Kad se naša zastava ponovo zavijori, znat će se da će se ponovno vratiti ljudska prava”.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!