ZELENSKI PORUČIO G7: Treba nam moćan sustav protuzračne obrane

Uoči sastanka 7 najrazvijienijih zemalja Rusija je dalekometnim projektilima gađala ukrajinske gradove među kojima i Kijev, pa ukrajinsaki predsjednik zaziva slanje još oružja saveznika. Na istoku zemlje nastavljene su borbe oko Lisičanska.

Izvor: Media servis

Ruske snage sinoć su desecima dalekometnih projektila napale ukrajinske gradove među kojima i Kijev gdje je u stambenoj zgradi ubijena jedna osoba. Projektili su padali i na ostale Ukrajinske gradove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je obrazac već poznat, da Rusija uoči svakog velikog međunarodnog sastanka, poput trenutnog G7 eskalira stanje. Zbog projektila je pozvao na slanje još oružja Ukrajini posebno za obranu iz zraka…

“Treba nam moćan sustav protuzračne obrane – moderan i učinkovit, koji može osigurati potpunu zaštitu od projektila. Partneri moraju djelovati brže, kao da su stvarno partneri, a ne promatrači.”

Zelenski bi novu molbu za oružjem predstavnicima najrazvijenijih zemalja trebao uputiti u izravnom obraćanju sastanku G7. Šef EV Charles Michel već je rekao da nastavljaju podržavati Ukrajinu vojno i financijski.

‘‘Europska unija će nastaviti pomagati Ukrajini, pružajući financijsku, humanitarnu i političku potporu. Također, predvidjeli smo dvije milijarde eura za nabavu vojne opreme, ali Ukrajini treba više i mi smo predani pružanju više, više vojne potpore, više financijskih sredstava i više političke podrške.”

Britanski premijer Boris Johnson zagovara pronalazak načina da se ukrajinski poljoprivredni proizvodi izvezu iz zemlje kako bi se spriječila nestašica hrane. Na ratištu za to vrijeme nema predaha. Ruske snage nastoje osvojiti Lisičansk nakon Severodonjecka. Pokušavaju prekinuti dostavni pravac s juga, s ukrajinske vlasti pozivaju civile da se evakuiraju iz grada.