ZELENSKI PORUČIO EUROPI: Uvedite potpuni embargo na rusku naftu i plin

Nakon tragedije u Buči, svijet su obišle scene s kolodvora u Kramatorsku. Najmanje 52 ljudi izgubilo je život prilikom raketiranja željezničke postaje.

Izvor: Media servis

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obišla je mjesta ratnih zločina te poručila Ukrajincima da su njihovi prvi koraci prema Europskoj uniji pitanje tjedana, a ne godina.

Kazala je da se čini da su ruske snage počinile ratne zločine kada su ciljali civile u Ukrajini.

“Ako to nije ratni zločin, što jest? No, ja sam liječnik i odvjetnici ovo moraju pažjivo istražiti”, rekla je šefica EK i dodala da je razorena civilna infrastruktura.

“Stambene zgrade nisu vojne mete.”

Ruska invazija na susjednu Ukrajinu ušla je u svoj 45. dan. I dalje nema nikakvih pomaka kao ni naznaka da će eksplozije i stradanja civila – uskoro prestati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zgrožen je najnovijim napadima na ljude koji su nevino čekali evakuaciju. Poručio je kako je od europskih čelnika zatražio da još strožim mjerama – okončaju ovaj tragični rat.

“Postojeće sankcije nisu dovoljne. Pritisak na Rusiju mora se povećati. Potrebno je uvesti potpuni energetski embargo na plin i naftu. Upravo to čini lavovski dio ruskih prihoda što dopušta Rusima da prođu nekažnjeno.”

Zahvalio se i na pomoći svih saveznika, a upravo je predsjednica Europske komisije u Kijev donijela dobre vijesti kako će dati sve od sebe ne bi li ubrzala ulazak Ukrajine u EU, ali i najavila dodatni paket pomoći za obranu Ukrajine.

S druge strane, Rusi i dalje tvrde – napad ne željeznicu je isceniran kako bi se isprovociralo ostatak svijeta. Glasnogovornik ruskog minsitarstva obrane Igor Konašenkov tvrdi:

“Napad na željeznicu izveden je ukrajinskom raketom “Tochka U.” Rakete čiji su ostatci pronađeni u blizini željezničke postaje koristi samo ukrajinska vojska.”