ZELENSKI PORUČIO: Ako želiš znati što Rusija planira, pogledaj za što optužuju druge

Jučerašnji susret ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije, koliko je poznato, nije urodio plodom.

Izvor: Media servis

No, Putin danas kaže da je bilo određenih pozitivnih pomaka u pregovorima. Za to vrijeme ukrajinski gradovi i dalje su meta granatiranja kojih, kako tvrdi Zelenski, nisu pošteđene ni lokacije humanitarnih koridora. EU je pak potvrdila da će nastaviti slati financijsku pomoć ukrajinskoj obrani.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć se ponovno obratio građanima poručujući da su pokušali organizirati humanitarne koridore za evakuaciju civila iz više gradova među kojima je i Mariupolj. No, kako tvrdi, to nije bilo moguće jer ruske snage nisu zaustavile napade.

“Agresori su započeli tenkovski napad točno na mjestu na kojem se trebao nalaziti koridor. Koridor za život za građane Mariupolja. Svjesno su to učinili. Znali su što prekidaju. Imaju jasnu naredbu da Mariupolj drže taocem, da ga muče, da ga konstantno bombardiraju.”

Zelenski tvrdi i da su Rusi intenzivirali napade kako bi prikrili svoje ratne zločine dodajući da šire lažne vijesti i dezinformacije. Mislio je pritom na optužbe Moskve da Ukrajina razvija biološko oružje.

“Navodno mi pripremamo napad kemijskim oružjem. To me jako zabrinjava jer smo opetovano vidjeli da ako želiš znati što Rusija planira, pogledaj za što Rusi optužuju druge. Gledajte, širenje takvih optužbi u ruskim medijima pokazuje da su oni ti koji su spremni izvršiti takav napad.”

Iste stvari Rusi su napravili u drugim zemljama i sada to žele napraviti u Ukrajini, zaključuje Zelenski. Ponovno je izrazio nadu da će Ukrajina po ubrzanom postupku biti primljena u EU. Europski lideri jutros su se sastali u Versaillesu odakle su obećali nastavak financiranja vojne pomoći Ukrajini. Do sad je za to već odobreno 500 milijuna eura.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom na kojem je ustvrdio da je bilo određenih pozitivnih pomaka u pregovorima s Ukrajinom. No, nije rekao kakvih. Što se tiče ruskog odgovora na sankcije Zapada, premijer Mihail Mišustin kaže kako aktivno rade na trećem paketu mjera kojima pokušavaju umanjiti učinak sankcija na način da će poticati mala i srednja poduzeća kao i sistemski važne tvrtke.