ZELENSKI NAJAVIO: Restrikcije na aktivnosti 11 stranaka za koje se sumnja da su povezane s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski noćas se ponovno obratio svima koji slušaju te najavio uvođenje restrikcija na aktivnosti 11 političkih stranaka za koje se sumnja da su povezane s Rusijom, javlja BBC.

Izvor: Media servis

Među tim strankama je Opozicijska platforma – Za život koja je jedna od najvećih proruskih stranaka u Ukrajini koja ima i zastupnike u ukrajinskom parlamentu.

Za to vrijeme, ljudske žrtve i dalje se broje. Od početka invazije ubijeno je najmanje 816 civila, a preko 1300 ih je ranjeno, objavio je UN.

Stvaran broj žrtava vjerojatno je i puno veći jer je podatke s bojišta teško prikupiti, a za mnogima se još traga. Iz Rusije su za to vrijeme stigle nove zabrinjavajuće informacije.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov jučer je izjavio kako je Rusija uništila podzemno skladište streljiva u Ukrajini koristeći supersonične rakete, a vojni analitičar portala Obris Igor Tabak u razgovoru za Media servis poručuje kako je ovakav potez Kremlja – čista propaganda.

“Korištenje takvog oružja u Ukrajini gdje onda najedanput više ne govorimo o nuklearnim bojevim glavama nego o nekakvom konvencionalnom eksplozivu na glavi takve rakete je relativno besmisleno. Dakle to je poruka koja se šalje i pokazivanje tehnološke naprednosti.”

Europa, ali i veći dio svijeta oštro osuđuje rusku invaziju, no Vladimir Putin dosta nade polaže u svoje kineske saveznike. Jučerašnji razgovor Joea Bidena i Xi Jinpinga nije donio velike promjene na prilično neutralnom stajalištu Kine, a Tabak pojašnjava i razloge takve politike.

“Kina i Rusija već jako dugo imaju specijalne odnose. Oni su u puno stvari partneri, tu i tamo konkurenti, ali posebno u odnosu prema zapadu – vrlo često igraju skupa. I to se to se vidi sad. Kina tu naravno koristi priliku. Nije se direktno svrstala. Bere što bi rekli, najbolje s obadvije strane. Rusima je trenutno velika nada, ako već ne i oslonac i to će se vjerovatno im prilično isplatiti”, zaključuje Tabak.