ZELENO SVJETLO ZA SCHENGEN: Hrvatska je ispunila kriterije

Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za unutarnja pitanja, rekao je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen.

”Više od 400 milijuna građana mogu se slobodno kretati u 22 zemlje, bez kontrola na granicama. Šengenska zona je najveća zona slobodnog kretanja na svijetu. To je zona koja dolazi i s obvezama. Pridruživanje ovom klubu ne uzimamo zdravo za gotovo”, rekao je.

”Naša procjena rezultat je četverogodišnjeg monitoringa i evaluacije. Hrvatska je ispunila kriterije”, zaključuje, prenosi Dnevnik.hr.

No, dodao je da postoje neke zabrinutosti po pitanju čuvanja vanjske granice, naročito one s BiH. Od Hrvatske se očekuje nastavak primjene boljeg nadzora europske granice.

Dio slovenskih eurozastupnika poslao je pismo Europskoj komisiji, u kojem su izrazili sumnju o sposobnosti Hrvatske za pristup Schengenu.

Zastupnici Europskog parlamenta iz Slovenije pozvali su u petak vodstvo europskih institucija da odluku o tome ispunjava li Republika Hrvatska tehničke uvjete za ulazak u šengenski prostor donese iduća Europska komisija Ursule von der Leyen, a ne Komisija Jean-Claudea Junckera, kojoj uskoro završava mandat.