ŽELE DA SE PREDAMO: Ni Harkiv, ni Mariupolj, ni Kijev, a niti ja to ne možemo učiniti – poručio Zelenski

I dalje se traži mirno rješenje sukoba za stanje na istoku Europe. Održan je još jedan krug pregovora Ukrajine i Rusije, no razgovori koji bi trebali zaustaviti rat ne daju rezultate.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski rekao je da je spreman pregovarati o odustajanju od ulaska Ukrajine u NATO ako Rusija pristane na prekid vatre, povlačenje ruskih snaga i sigurnosna jamstva u Ukrajini. Osvrnuo se i na raniji zahtjev Moskve da se gradovi Harkiv, Mariupolj i Kijev predaju. “Ukrajina ne može prihvatiti nikakve ruske ultimatume kako bi se zaustavio rat”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Moskva je, na primjer, htjela da se gradovi Harkiv, Mariupolj i Kijev predaju”, poručio je.

“Ni stanovnici Harkiva ni Mariupolja ni Kijeva ni ja, predsjednik, to ne možemo učiniti. Što želite? Uništite nas sve. Zato kažem, ispunit ćemo taj ultimatum samo ako nas više ne bude.”

Zelenski također inzistira na potrebi za sastankom u bilo kojem obliku sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, no Rusija je poručila kako za to još nema uvjeta. Ukrajinski predsjednik je dodao da bilo kakve ustavne promjene koje se odnose na sigurnosna jamstva moraju biti donesene putem referenduma, a ne njegove osobne odluke.

“Nakon 26 dana rata došlo je do nekih promjena u mirovnim pregovorima”, rekao je za BBC ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak. “Otpor Ukrajine natjerao je Rusiju da adekvatnije procijeni stvarnost situacije, što je pomoglo u poticanju neke vrste dijaloga”, poručio je. Dodao je kako će svaka odluka o mirovnom sporazumu biti donesena između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog čelnika Vladimira Putina. Kaže da nema dogovorenog datuma kada bi se njihov sastanak mogao dogoditi.

U međuvremenu, nastavljeni su napadi na ukrajinske gradove. Ruska vojska hipersoničnim je projektilima gađala ciljeve na zapadu Ukrajine. Zbog žestokih granatiranja, u Kijevu je na snazi policijski sat koji će trajati do srijede ujutro. Rusija je prvi put napala stambene zgrade u Odesi, no i dalje je najgora situacija u Mariupolju.

Američki predsjednik Joe Biden je upozorio da ruska vojska možda razmišlja o upotrebi kemijskog i biološkog oružja, no nije naveo dokaze za to. “Putin je stisnut uz zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko kao i kemijsko oružje u Europi, a to jednostavno nije istina. Također sugeriraju da Ukrajina ima biološko i kemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o korištenju jednog i drugog”, reko je Biden na poslovnom okruglom stolu. Biden je upozorio i da Rusija možda priprema kibernetičke napade na Zapad.