ŽELE 400 EURA VEĆU PLAĆU: Štrajk zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i u državnom odvjetništvu

U ovim trenutcima zaposleni u tijelima sudbene vlasti i u državnom odvjetništvu počinju sa najavljenim štrajkom u kojem zbog izrazito teškog materijalnog stanja traže povećanje plaća za 400 eura.

Izvor: Media servis

Županijski sud je odbacio tužbu DORH-a, za zabranu štrajka službenicima sudova jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje. Presuda o samoj zakonitosti štrajka će se donijeti u u 10 sati. Ministar pravosuđa Ivan Malenica je prošlog tjedna objašnjavao zašto su podnijeli službu.

“Prije svega ne radi se o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan. On mora biti utemeljen na zakonu i u ovom trenutku smatramo da ovaj štrajk nije utemeljen na zakonu‘‘.

Podsjetimo, samo članovima reprezentativnih sindikata omogućuju se veća materijalna prava u odnosu na sve druge zaposlenike, a manji sindikati već su ranije upozorili na diskriminaciju i namjeru vladajućih da unište nereprezentativne i neposlušne sindikate.

I dok jedni sindikati prosvjeduju zbog plaća od 600 eura – oni drugi zaradili su poziv premijera Andreja Plenkovića na sjednici GSV-a. Kako je najavljeno radi se o radnom sastanku s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi koji je zakazan za 9.30 sati. Evo što je premijer najavljivao prošlog tjedna.

‘‘Proteklih dana s brojnim sindikalnim predstavnicima razgovaraju gotovo svi članovi Vlade koji su nadležni za pojedine skupine i mislim da ćemo u duhu jednog zajedničkog razumijevanja i dogovora na našem zadnjem sastanku koji je održan ovdje prije tjedan dana, pronaći jedno rješenje s kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, a u kontekstu donošenja novoga Zakona o plaćama u državnim i javnim službama‘.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!