ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Rasol od kiselog kupusa kao odličan narodni lijek

Kiseli kupus ili kiselo zelje neizostavno je i iznimno zdravo zimsko jelo koje se dobiva prirodnom fermentacijom kupusa. No, jeste li znali da je i njegov sok, odnosno rasol, jednako ljekovit i da biste ga svakako trebali što češće konzumirati?

Radi se o aromatičnoj i blagoj tekućini koju kupus iz sebe ispušta tijekom kiseljenja, a koja je u narodu odavno poznata po svojim ljekovitim svojstvima.

Nažalost, danas je ovo blago palo u zaborav, a mnogi ga tijekom pripreme kiselog kupusa čak i bace.

Rasol od kiselog kupusa prirodni je eliksir za zdravlje koji se u narodnoj medicini od davnih vremena koristi za ublažavanje raznih tegoba, piše Alternativa za Vas.

Riznica najvažnijih nutrijenata

Kupus je poznat kao odličan izvor vitamina C, jednog od najsnažnijih antioksidansa.

No, ta je namirnica izvrsna i za probavni sustav jer povećava broj dobrih bakterija koje su ključne ne samo za dobru probavu nego i za imunitet i cjelokupno zdravlje.

Osim vitamina C, rasol sadrži i vitamine B (čak i vitamin B12 koji nastaje procesom fermentacije!), E, K i vrlo rijedak vitamin U, koji može pomoći kod čira na želucu i dvanaesniku.

Uz spomenute vitamine, sok od kiselog kupusa može se pohvaliti i obiljem vlakana te probiotika, kao i mineralima kalcijem, kalijem, sumporom, fosforom, željezom, magnezijem i bakrom.
Rasol kao narodni lijek

1. Za snažne kosti

Budući da obiluje kalijem i kalcijem, rasol je odličan napitak za očuvanje zdravlja kostiju te vam može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Primjena: imate li problema s gustoćom kostiju ili frakturu, konzumirajte rasol zajedno sa sokom od mrkve i repe.

2. Pomoć kod nagluhosti

Rasol se koristi kao narodni lijek za liječenje i ublažavanje nagluhosti kao posljedice upale uha.

Primjena: namočite vatu u rasol pa navečer prije spavanja stavite u uho. Ujutro izvadite.

3. Za prevenciju raka debelog crijeva

Studije su pokazale da je kod osoba koje dva ili više puta tjedno jedu kiseli kupus rizik od raka debelog crijeva triput manji.

Stoga, što češće konzumirajte kiseli kupus, kao i njegov ljekoviti i nutritivno bogati sok.

Primjena: konzumirajte rasol, kao i kiseli kupus, barem dva do tri puta tjedno. Ovaj napitak može vam pomoći u prevenciji i drugih vrsta karcinoma.

4. Stimulans za probavu i gubitak kilograma

Zahvaljujući obilju vlakana i probiotika, sok od kiselog kupusa odlično stimulira peristaltiku te vraća u ravnotežu crijevnu mikrofloru.

Kako biste gubili kilograme, jedan obrok možete zamijeniti čašom rasola koji će vas opskrbiti nutrijentima, a usto će smanjiti i nezdrave masnoće.

Primjena: konzumirajte ga ujutro natašte kao pomoć kod zatvora. Šalica rasola ujutro natašte bit će vam i odlična zamjena za kupovne probiotike.

5. Pomoć kod čira na želucu i dvanaesniku

Budući da rasol sadrži iznimno rijetki vitamin U, preporučuje se kao narodni lijek koji pomaže kod čira na želucu i dvanaesniku.

Primjena: svako jutro popijte manju šalicu rasola, a izvrsno vam može pomoći i sok od svježeg kupusa.

6. Za podizanje imuniteta

Vitamin C koji sadrži rasol pravi je poticatelj dobrog imuniteta, a ključan je i za stvaranje kolagena te jačanje vezivnog tkiva.

Jeste li znali da šalica rasola sadrži čak 35 mg vitamina C, što je gotovo 60 posto dnevno preporučenog unosa ovog vitamina?

Primjena: ujutro natašte popijte šalicu rasola.

7. Pomoć kod mamurluka

Ako ste popili koju čašicu više, rasol će vam pomoći i da ublažite neugodne simptome mamurluka.

Sok od kiselog kupusa, naime, sadrži enzime koji pomažu u čišćenju organizma od toksina.

Ovaj će vas zdravi napitak usto odlično hidratizirati i pomoći vam da nadoknadite izgubljene elektrolite.

Primjena: nakon konzumacije alkohola, popijte šalicu rasola. Možete to učiniti i u jutarnjim satima kako biste se brže riješili mamurluka.

Da zdravstvene dobrobiti rasola zaista ne poznaju granica, pokazuje i to da, osim kod navedenih oboljenja, ovaj ljekoviti napitak pomaže i kod astme, ateroskleroze, reume i gihta te visokog krvnog tlaka.