ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Kako kopriva pomaže kod dijabetesa, artritisa i alergijskog rinitisa

Kopriva (lat. Urtica dioica) svestrana je ljekovita biljka, koja donosi višestruke dobrobiti za zdravlje. Izvana je peckava (morate je brati u rukavicama), ali iznutra prepuna je božanskih svojstava.

Ovu jedinstvenu biljku, koju neki i danas čupaju kao suvišni korov, još su drevni Grci i Rimljani uspješno koristili u liječenju brojnih tegoba.

Zaista, rijetke su biljke koje liječe toliko širok spektar oboljenja.

Ovo su samo neke od tegoba na koje kopriva dokazano pozitivno djeluje: povećana prostata, anemija, bolesti žuči, slezene i jetre, prehlada, čir na želucu, kožne bolesti, bubrežni kamenci…

Kopriva, među ostalim, pruža veliko olakšanje i kod dijabetesa, reumatoidnog artritisa i alergijskog rinitisa, koji su prave epidemije 21. stoljeća.

1. Dijabetes
Studije su otkrile da kopriva (njezini listovi i stabljika) pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć u liječenju dijabetesa.

Ljekovite tvari prisutne u koprivi stimuliraju gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju djelovanje alfa-glukozidaze – enzima zaduženog za razgradnju ugljikohidrata.

Zahvaljujući tome, tijelo sporije apsorbira glukozu te se sprečava nagli porast razina šećera u krvi.

Primjena: svako jutro iscijedite u sokovniku sok od svježih listova koprive. Sok pijte razrijeđen s vodom (pomiješajte 15 ml soka s pola čaše vode). Uvijek pijte svježe izmiksani sok, piše Alternativa za Vas.

2. Reumatoidni artritis
Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može ublažiti i tegobe koje izaziva reumatoidni artritis. Njezini listovi imaju blagotvoran učinak na artritis i dok osoba miruje i dok je aktivna.

Ova moćna biljka djeluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim  procesima u organizmu.

Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primjenjivala metoda „šibanja“ kože koprivom kao pomoć kod kronične reume? Zvuči nevjerojatno,  ali zaista pomaže.

Riječ je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tijela koprivom s ciljem poticanja cirkulacije. Stavljanjem svježe koprive na bolna mjesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i ishijasa.

Kada listovi dođu u kontakt s kožom, djeluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol.

No, ako se užasavate „šibanja koprivom“, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrija iz organizma te olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.

Primjena: 2 žličice sušene koprive prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procijedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šalicu ovog čaja.

3. Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kihanjem i svrbežom.

Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posjećuje liječnika opće prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uvelike može pomoći obični čaj od koprive.

U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdila je da im je kopriva više pomogla nego klasični lijekovi.

Primjena: tijekom sezone alergije (možete započeti i prije) svaki dan popijte po 2-3 šalice svježe skuhanog čaja od koprive.

Komentiraj