ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Kako kopriva može pomoći kod sezonske alergije

Proljeće je vrijeme kada mnogi muku muče s peludnom alergijom. No, kako je priroda sve savršeno uredila, to je ujedno i vrijeme kada se bere mlada kopriva.

Jeste li znali da vas upravo ta biljka, koja se, nažalost, često čupa kao običan korov, može spasiti od peludne alergije?

Budući da ima snažno protuupalno djelovanje te je moćni prirodni antihistaminik, ona trenutačno ublažava sve neugodne simptome alergije, poput kihanja, šmrcanja, sinusitisa, curenja nosa, svrbeža očiju, natečenosti.

Osim toga, kopriva je i izvrsno prirodno sredstvo za detoks organizma, a može vam pomoći i kod anemije, edema, akni i dijabetesa. Njezine su dobrobiti zaista fantastične, piše Alternativa za Vas.

Kopriva, među ostalim, sadrži vitamine A, B1, B2, B8, K, C i E, obilje antioksidansa, karotenoide, klorofil, flavonoide i tanine.

Usto je bogata mineralima, poput kalcija, magnezija, mangana, željeza, cinka, bakra i kroma. Jedite je kuhanu i njome ćete zasigurno osnažiti imunitet te opskrbiti organizam svime potrebnim u borbi protiv alergije.

Stvarno iskustvo

Frederick, desetogodišnji sin Amerikanke Amande Rose, patio je od teške peludne alergije te je isprobao mnogo prirodnih lijekova – od lokalnog meda, preko čaja od bazge, pa sve do ulja lavande i eukaliptusa.

Premda mu je sve to pružilo olakšanje, i dalje je morao uzimati lijekove.

Sve se promijenilo nakon što su otkrili koprivu, koju je dječak uzimao u obliku infuzije ili pak juhe nekoliko puta tjedno.

Rezultati su bili trenutačno vidljivi. Vrlo brzo nakon konzumacije koprive dječak je osjetio veliko olakšanje svih simptoma alergije.

Kopriva se pokazala kao najbolja saveznica dobrog zdravlja ovog dječaka.

Foto: Pexels.com

Juha od koprive – izvrsno (i ukusno) rješenje za alergiju

U slučaju dječaka s peludnom alergijom posebno se ljekovitom pokazala bogata juha od koprive.

Za juhu berite mladu koprivu, koja nije procvjetala, i pazite da to činite u rukavicama. No, ako nemate svježu koprivu, iskoristiti možete i sušenu.

Zaista ne morate strahovati da će vas kuhana kopriva peckati u grlu – ova ukusna juha ima gotovo svilenkastu teksturu, a voljet će je i djeca.

Sastojci za juhu:

900 ml povrtnog temeljca
1 veliki crveni luk, nasitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, nasitno nasjeckana
2 žlice ulja po izboru (primjerice, maslinova)
4 šalice listova koprive, opranih
malo himalajske soli i papra
Za gušću juhu (po želji):

¾ šalice kiselog vrhnja
2 žlice tapioka brašna
Priprema:

1. U većem loncu zagrijte temeljac. Za to vrijeme, u tavi na malo ulja propirjajte luk i češnjak.

2. Kada temeljac počne lagano kuhati, dodajte propirjani luk i češnjak te listove koprive, koje ste prethodno dobro oprali.

3. Lagano miješajte juhu oko 2 minute pa isključite vatru. Ostavite da juha malo odstoji prije posluživanja. Dodajte malo soli i papra.

4. Želite li malo gušću juhu, pomiješajte vrhnje s tapioka brašnom te malo stucite pjenjačom kako biste razbili eventualne grudice. Potom opet zagrijte juhu pa u nju dodajte ovu mješavinu.

Savjet: juhu od koprive, ako je niste napravili s vrhnjem, možete i zamrznuti.

Infuzija od koprive – malo intenzivniji superzdravi čaj

Infuzija je zapravo malo intenzivniji čaj. Za njezinu pripremu, u lonac ulijte litru vode te dodajte 3-4 šalice ubrane koprive (možete koristiti listove i stabljike).

Zakuhajte, zatim isključite vatru, poklopite i ostavite da odstoji preko noći ili 24 sata. Sutradan procijedite. Dobit ćete pravu, bogatu infuziju, koja je iznimno zdrava i pomaže kod alergije.

Razlika između čaja i infuzije jest u tome što se u čaj stavlja manja količina koprive i čaj obično odstoji 10-ak minuta, dok se infuzija ostavlja preko noći ili čak 24 sata. Na taj način napitak postaje još moćniji i ljekovitiji.

Po želji, u infuziju dodajte malo svježe iscijeđenog soka od naranče te malo prirodnog zaslađivača poput meda.

To će pomoći da ovaj superzdravi napitak zavole i vaša djeca. Kako biste spriječili pojavu alergije, infuziju preventivno pijte ujutro i popodne, a kod prvih simptoma alergije možete je uzimati i triput dnevno, po jednu šalicu.

Ovu infuziju možete pohraniti u hladnjak ili zamrzivač te je koristiti idućih tjedan dana.