ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Crveni luk – dobrobiti koje će vas iznenaditi

Crveni (ljubičasti) luk samo povremeno dodate u salate, sendviče ili neka druga hladna jela? No jeste li znali da je ta biljka iz roda Allium iznimno ljekovita i zdrava?

Ovaj luk, koji originalno potječe iz Rumunjske, Italije i iz SAD-a, svojim antioksidativnim vrijednostima obogaćuje brojna jela.

Zahvaljujući njegovu blagom okusu, najčešće se dodaje sirov u salate ili sendviče, dok se, primjerice, žuti luk češće koristi za pirjanje i prženje.

Crveni luk sadrži dvaput više antioksidansa od drugih vrsta luka. Može se pohvaliti obiljem antocijanina, koji mu daju prepoznatljivu crvenkastu do zagasito ljubičastu boju.

Također, bogat je i sumpornim spojevima, poput dialil sulfida, koji pomažu proizvodnji aminokiseline cisteina. Upravo cistein može pomoći gubitku kilograma, čišćenju organizma i prevenciji karcinoma.

Od vitamina, crveni luk sadrži K, B6 i C, a kada je riječ o mineralima, u njemu su prisutni kalcij, kalij, magnezij, mangan i krom.

Najviše antocijanina (više od 75 posto) i kvercetina (oko 20 posto) sadržano je u gornja 2 sloja crvenog luka, stoga prilikom pripreme vrlo tanko gulite ovu vrstu luka. Najzdravije je konzumirati sirovi crveni luk.
Dobrobiti crvenog luka koje će vas iznenaditi, piše Alternativa za Vas.

1. Štiti od krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja

Konzumacijom crvenog luka zaštitit ćete i osnažiti svoje srce i krvne žile.

Naime, njegovi moćni sumporni spojevi djeluju tako da snižavaju trigliceride u krvi.

Flavonoidi poput kvercetina iz crvenog luka pomažu razrjeđivanju krvi te sprječavaju stvaranje plaka na stijenkama arterija, kao i formiranje krvnih ugrušaka.

Poznato je da kvercetin snižava i krvni tlak te smanjuje rizik od srčanog udara i koronarne srčane bolesti.

2. Ima snažno protuupalno i antikancerogeno djelovanje

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, svakodnevnom konzumacijom crvenog luka možete osnažiti imunitet i znatno smanjiti rizik od karcinoma.

Neki od tih antioksidansa su zasigurno vitamin C i flavonoidi, koji se također mogu naći, primjerice, u bobičastom voću.

Flavonoidi poput kvercetina i polifenoli poput antocijanina prisutni u crvenom luku snažno suzbijaju štetno djelovanje slobodnih radikala te na taj način sprečavaju nastanak i širenje karcinoma  u organizmu.

Koliko je crveni luk moćan kad je riječ o karcinomu, otkrila je i jedna studija, koja je pokazala da se konzumacijom svega pola luka na dan rizik od raka želuca može smanjiti za čak 50 posto.

Foto: Pexels.com

Istraživanja su potvrdila da u zemljama gdje se uzgaja i jede puno crvenog luka, prisutnost raka želuca upola je manja. Kvercetin iz crvenog luka ima i protualergijsko djelovanje, a pomaže i u prevenciji napadaja astme.

Zahvaljujući njegovom moćnom protuupalnom djelovanju, crveni luk odličan je i za sve one koji boluju od artritisa i reume.

Kvercetin smanjuje natečenost i zakočenost zglobova, stoga nije nikakvo čudo što je upravo ova vrsta luka neizostavan sastojak protuupalnih dijeta.

3. Uravnotežuje razine šećera u krvi

Crveni luk odličan je saveznik vašeg zdravlja i kada je u pitanju dijabetes.

On, naime, obiluje ključnim sastojkom – kromom – koji djeluje tako da snižava razine šećera u krvi te povećava staničnu osjetljivost na inzulin.

Upravo je manjak kroma u prehrani jedan od mogućih okidača za pojavu srčanih oboljenja i dijabetesa.

4. Pomaže oralnom zdravlju te ublažava grlobolju i kašalj

Jeste li znali da žvakanjem sirovog luka tijekom 2-3 minute možete uništiti gotovo sve mikrobe u usnoj šupljini?

Konzumiranjem sirovog luka možete spriječiti pojavu karijesa i druga oboljenja zuba i desni.

Pomiješate li u jednakom omjeru svježe iscijeđeni sok od crvenog luka s medom, dobit ćete odlično prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja i neugodne grlobolje.

5. Ublažava urinarne tegobe

Osjećate li neugodno žarenje i pečenje dok mokrite, pijte vodu koju ste prokuhali zajedno s lukom.

Upravo se taj prirodni lijek pokazao učinkovitim za ublažavanje neugodnih simptoma infekcija mokraćnih kanala.

6. Smanjuje bol u uhu i tinitus

Kod neugodne boli u uhu i tinitusa, od pomoći vam može biti crveni luk.

Preporučuje se zagrijati luk na 230 Celzijevih stupnjeva tijekom 15 minuta, pa ga ostaviti da se ohladi.

Zatim ga prepolovite, istisnute sok pa kapnite nekoliko kapi u bolno uho.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!