ZDRAVKO MARIĆ: Po prvi put smo ostvarili suficit

zdravko marić

U intervju za HRT ministar financija Zdravko Marić poručio je da smo po prvi put ostvarili suficit u proračunu i smanjili udio javnog duga.

“Posebno treba spomenuti kad se sve zbroji u državni proračun, proračun opće države u 2017. je bio u suficitu. Dakle, ostvarili smo višak prihoda nad rashodima. To je prvi puta od kada mjerimo i pratimo po europskoj metodologiji, a prema mojim saznanjima i prvi puta od naše neovisnosti i samostalnosti.

Taj podatak utječe i utjecat će na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto, a prema našim zadnjim projekcijama idemo unutar 78 posto BDP-a i činimo situaciju da bismo na polovici našeg mandata već ispunili i premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat”, rekao je Marić za HTV.

Najavio je očekivanja za 2018..”U 2018. smo već definirali okvir porezne politke, ali ja mogu i ovim putem reći i obećati građanima da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i prvo napraviti analize i procjene te onda doći s jednim prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019.”, najavio je ministar financija, prenosi Media servis.