ZDRAVA PREHRANA: Kako izbaciti razne toksine i otrove koji izazivaju rak?

Šećer

Jedan od glavnih krivaca za razne bolesti su toksini ili otrovi koje unosimo svakodnevno u organizam. A oni mogu, osim što potiču alergije, biti veoma opaki jer izazivaju čak i rak.

Tako specijaliozirani portal za hranu i probleme vezane uz nju Healthy Food Star, koji donosi članke pod motom „dobra hrana – dobar život“, upozorava na neke posebno toksične i štetne namirnice.

Na samom vrhu popisa je bijeli šećer, koji ako se konzumira u većim količinama može biti vrlo opasan. Bolji od njega je smeđi šećer. A ako ne možete odoljeti slatkišima uzmite kakao. Omah prvi vrhu štetnih namirnica bogatih toksinima su mesne prerađevine. Razni mesni naresci, hrenovke, salame… trebali bi nestati iz prehrane ili ih smanjiti na najmanju moguću mjeru. Donose sa sobom ozbiljne bolesti.

Mlijeko i mliječni proizvodi uglavnom su kemijski obrađivani s raznim dodacima. Valja izbjegavati majoneze, margarine, a vratiti se ekološki uzgojenom mlijeku, bez konzervansa. Razni kupovni sokovi također se ne preporučuju. Uvijek kada možete uzmite voće, ili sami napravite sok. A najbolje je popiti vodu. Razna gotova jela i juhe iz vrećice svakako treba izbjegavati jer su također kemijski „obogaćene“ s raznim štetnim tvarima.

Naravno, nameće se pitanje – kako ćemo bez svega toga i čime sve to nadomjestiti? Valja uzimati zdrave namirnice, kao i trošiti razne začine jer su oni obrana tijela. U sebi sadrže ponajbolje antigljivična, antivirusna i antibakterijska svojstva. Posegnite za voćem i povrćem, ali i jestivim samoniklim biljem. Biljni čajevi svakako su bolji od bilo kakvog kupovnog soka. Super zdravi su čajevi od koprive, nevena, kadulje, mente, stolisnika… Pijte ih bez slada, ili pak zasladite s malo meda. (l. r.)