ZBOG VISOKIH TEMPERATURA: MUP objavio smjernicce za sve koji idu na put

Budući se očekuje pojačan promet na gradskim cestama i obilaznicama te autocestama, očekuju se zastoji, a MUP je objavio smjernice građanima koji kreću na put.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature. DHMZ je za Knin i ostatak Dalmacije od četvrtka objavio narančasti meteoalarm zbog velike opasnosti od toplinskog vala koja će potrajati sve do početka idućeg tjedna.

Najviše temperature očekuju se u subotu kada je za Knin, Rijeku i Split objavljen crveni meteoalarm – vrlo velike opasnosti, po drugi put ovoga ljeta.

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Ne krećite na put bez vode. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti.

Obucite prozračnu i svijetlu odjeću te laganu obuću. Djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima. Rashladni uređaj namjestite na temperaturu 7°C nižu od vanjske.

Na stranicama DHMZ-a pratite upozorenja o toplinskim valovima i mogućim iznenadnim promjenama vremena, a na stranicama HAK-a provjerite stanje na cestama prije nego što krenete na put, savjetuju iz MUP-a.