ZBOG RASTA BROJA NOVOOBOLJELIH: Ministar Beriš najavljuje nove mjere – evo i kakve

Održan je Vladin znanstveni savjet za borbu protiv koronavirusa. Zatvaranja, kao ni strogih restrikcija i zabrana neće biti, ali nova pravila vrijedit će za okupljanja s više od 100 ljudi. Maske će biti obavezne za određene djelatnosti, a postrožit će se režim i na granicama.

Izvor: Media servis

“Okupljanja su ta koja su posljednjih dana uzrokovala povećani broj zaraženih i zato se nove mjere tiču upravo njih”, istaknuo je nakon znanstvenog savjeta ministar zdravstva Vili Beroš. i poručio – zabrana neće biti.
“Nećemo ih zabraniti, nego ćemo naglasiti sve mjere koje su polučile rezultat. Uz to svi koji organiziraju okupljanja morat će se malo više potruditi da poštuju epidemiološke mjere, ali i da vode evidenciju o broju i imenima svih sudionika, da bi olakšali posao epidemiolozima kasnije ako ipak izbije epidemija.”

Riječ je o okupljanjima s više od sto ljudi, a organizatori su dužni najkasnije 48 sati prije o njima obavijestiti Županijski centar 112. Na vjenčanjima će primjerice morati biti prostor od četiri kvadratna metra po plesaču, u dvoje će plesati samo članovi uže obitelji.

“Nadzor je predviđen jer smo mišljenja, kao i u noćnim klubovima, da nadzor polučuje bolje rezultate primjene mjera.”

Na granice se vraćaju strože mjere, ali neće se odnositi na građane Hrvatske i Europske unije, već na zemlje poput BiH i Srbije.

“Svakako ćemo povisiti kriterije za ulazak u RH i uvesti mjere samoizolacije od 14 dana, odnosno izolacije/samoizolacije koja će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja.”

Zasad nije predviđeno obavezno nošenje maski za sve građane, no neki će ljeto ipak provesti pod njima.

“Donijet ćemo novu uputu za zaštitne, kirurške maske koje se stavljaju preko nosa i usta za djelatnosti poput ugostiteljstva, trgovine, sve ono gdje je mogućnost širenja infekcije najveća.”

Nastavno na zahtjev udruge RODA koja traži revidiranje odluke o roditeljskim posjetama bolesnoj djecu u trajanju od 15 minuta, Beroš ističe da boravak roditelja s teško oboljelom djecom nikad nije bio zabranjen.

“Riječ je samo o posjetama kao drugom elementu, ne boravku uz djecu, nego posjetama koje su se u određenim županijama ukinule obzirom na epidemiološku situaciju. Međutim ekspertna skupina kriznog stožera ministarstva zdravstva našlo je jedan model koji je apsolutno zadovoljavajući.”

Znanstvenica Andreja Ambriović Ristov naglasila je da se mjere ne donose bez promišljanja za dobrobit društva.

“Mislim da smo za vrijeme lockdowna pokazali na koji način se možemo zaštititi i poštovanjem svih mjera koje Stožer donese mislim da se možemo vratiti na 0 zaraženih.”

Dakle, strogih mjera, kao što se najavljuje u drugim zemlja,a zasad ipak neće biti.

“Ne bih rekao da je riječ o vađenju čekića, još uvijek ipak plešemo.”