ZBOG OPASNOSTI OD RAKA: U Hrvatskoj se povlači niz popularnih lijekova za žgaravicu!

FDA – Američka agencija za hranu i EMA -Europska agencija za lijekove  zatražile su povlačenje s tržišta svih lijekova protiv žgaravice koji sadrže djelatnu tvar ranitidin proizvođača Saraca Laboratories Ltd.

Zanimljivo je kako ranitidin sadrže jako popularni lijekovi koji se dobivaju bez recepta, kao što su Peptoran, Ranital, Gastrobel, Ranix ili Rantin.

Baš njih u Hrvatskoj svakodnevno uzimaju na tisuće ljudi, a razlog povlačenja je jer su ispitivanja pokazala da neki od tih lijekova sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji se klasificira kao vjerojatni humani kancerogen, odnosno tvar koja bi mogla izazvati rak.

“U Hrvatskoj su povučene filmom obložene tablete Ranital od 150 mg, Ranital od 300 mg i Ranital S od 150 mg te filmom obložene tablete Ranix od 150 mg i Ranix od 300 mg. No, dostupni su drugi odobreni lijekovi s djelatnom tvari ranitidin drugog proizvođača, oni trenutačno nisu pod sumnjom u navedenu neispravnost u kakvoći te se stoga ti lijekovi ne povlače s tržišta.

Riječ je o Gastrobelu od 150 mg, čiji je nositelj odobrenja tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika, te o Peptoranu od 150 mg, Peptoranu od 75 mg i Peptoranu Max od 150 mg, sve filmom obloženim tabletama, čiji je nositelj odobrenja Pliva Hrvatska te Rantin 150 mg filmom obložene tablete nositelja odobrenja Farmal”, rekla je za Jutarnji list Maja Bašić, glasnogovornica Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).