ZBOG NERADNIH NEDJELJA: Reagirala i gradonačelnica Supetra – evo kako

Nakon 5. kolovoza, u Supetru će i blagdan Velike Gospe biti sajamski dan, odnosno manifestacija pa će na taj način omogućiti malim obrtnicima bar dio zarade koju inače ostvaruju nedjeljama, praznicima i blagdanima.

Izvor: Media servis

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković je za Media servis rekla da su im ovom odlukom omogućili da nesmetano rade.

‘‘Upravo smo reagirali na apel malih obrtnika, pogotovo ovi koji se bave sezonskim obrtom i koji prodaju svoje suvenire i rukotvorine na štandovima na javnim površinama. Radi toga smo donijeli odluku jer je velikoj nezadovoljstvo na terenu od tih ljudi koji u dva do tri mjeseca pokušavaju zaraditi za svoj kruh tijekom cijele godine‘‘.

Istaknula je da prilikom donošenja Zakona o trgovini ministar gospodarstva Davor Filipović uopće nije razmišljao o sezonskim obrtima, a da se nije smjelo samo razmišljati o velikim trgovačkim lancima. Postavlja pitanje i što je s dostavama koje su ostavljene kao mogućnost i kod trgovina koje su zatvorene.

Foto; Facebook

‘‘Treba neko pogledati rade li tih dana kada su trgovine zatvorene radnici, pripremaju li stvari za dostavu. Ako se htjelo radnika zaštititi, mislim da je bilo puno boljih načina. Treba inzistirati na tome da se poštuju radnička prava, da ih se plaća kvalitetno i ako treba i nekoliko puta više, ali na ovakav način zabranjivati i prvenstveno ugrožavati egzistenciju malim obrtnicima, malim proizvođačima i malim trgovinama. Mislim da će posljedice ovog zakona biti itekako dugoročne‘‘.

Naglašava da će neki morati i zatvarati svoje obrte.

“Možemo samo apelirati da se napravi izmjena Zakona, jer je ovakva situacija u turističkoj zemlji i u bilo kojim mjestima koja se bave turizmom neizdrživa‘‘.