ZBOG NASILJA NAD MIGRANTIMA: Postavlja se i pitanje odgovornosti države – kaže pravobraniteljica

Nakon što je jučer potvrđeno da su hrvatski policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH, otvara i pitanje odgovornosti države za kršenje ljudskih prava i vladavinu prava, jer su upravo njezini djelatnici – policijski službenici – prekoračili svoje ovlasti.

Da slučaj trojice policajaca, koji su sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH, postavlja i pitanje odgovornosti države te da se zato mora provesti učinkovita neovisna istraga, rekla je Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, koja je, kako javlja HRT, rekla:

“Dosadašnja istraga koju je provela policija nije učinkovita istraga sukladna pravnim standardima i zato je dobro da se u postupak uključilo i Državno odvjetništvo (DORH)”.

Podsjetimo, nakon što su mediji objavili snimke, hrvatska policija formirala je stručnu radnu skupinu i otkrila da se radi o službenicima interventne policije, i tri su službene osoebe iz Istre odmah udaljene s dužnosti i protiv njih slijedi disciplinski postupak.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter (Foto: Screenshot/HRT)

Međutim, kako kaže Šimonović Einwalter, uz stegovnu odgovornost, Državno odvjetništvo treba biti uključeno “zbog propitivanja i kaznene odgovornosti u sklopu nacionalnog i međunarodnog prava”.

“Govorimo o zabrani mučenja, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja koje je dio Europske konvencije o ljudskim pravima, članak 3, te isto tako i o UN-ovoj konvenciji o zabrani mučenja. Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora za zaštitu ljudskih prava, moram reći da ne govorimo samo o pojedinačnoj odgovornosti, već i odgovornosti države za postupanje svojih službenika, u ovom slučaju policijskih službenika. Zato moramo provesti učinkovitu neovisnu istragu, rekla je Šimonović Einwalter.

Zbog svega je Ured pučke pravobraniteljice otvorio ispitni postupak, poslao dopise Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom odvjetništvu pa će se, kaže Šimonović Einwalter, vidjeti što će istraga pokazati i kakve će biti posljedice.

Komentiraj