ZBOG GLOBALNOG ZATOPLJENJA: Požari divljaju Švedskom – izbilo ih već više od 50!

Podijelite članak

požar, šuma

Švedska se već danima bori s brojnim požarima koji su buknuli diljem zemlje. Neuobičajeno visoke temperature i suša pogodovale su širenju više od 50 požara, a zbog opasnosti je evakuiran i velik broj stanovnika iz zahvaćenih krajeva.

Izvor: Media servis

Toplinski val kakav Skandinavija ne pamti, dugotrajna suša i jaki vjetrovi pogodovali su izbijanju više od 50 požara diljem Švedske. Šveđanima su u borbi protiv vatrene stihije koja hara njihovom zemljom pomoć poslali Norveška, Italija i Francuska, a pomoć su zatražili i od Danske.

Švedski vođa javne obrane Dan Eliasson istaknuo je da su četiri požara postala prevelika za gašenje. “Bez kiše na vidiku, situacija će se teško poboljšati”, istaknuo je Eliasson.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković rekao je da su požari u Švedskoj rezultat globalnog zatopljenja i da je situacija sigurno bila iznenađenje za njihove javne službe.

“Radi se o velikim šumama, velikim naslagama iglica i to će moći prerasti i u one podzemne požare. Nadam se da će se država organizirati i da će se požari spriječiti, ali to će trajati još sigurno danima što je nešto zaista neuobičajeno i što je jedna prijetnja globalnog zatopljenja na što moramo svi paziti. Ovo je veliko upozorenje svima”, poručio je Tucaković.

Tucaković se osvrnuo i na prošlogodišnje požare u Hrvatskoj koji su također bili izazvani dugotrajnom sušom. No, požari su, kaže, kod nas drugačiji zbog biljnog pokrova. Istaknuo je i da su naše vatrogasne službe spremne za moguće ovogodišnje intervencije.

“Kod nas se radi o požarima niskog raslinja koji se mogu vrlo brzo širiti kad se dogodi vjetar, bura, jugo. Međutim sveukupni sustav u Hrvatskoj i naučene lekcije iz prošle godine neke stvari smo promijenili i drugačije smo se pripremali za ovu godinu”, rekao je Tucaković.

Komentiraj