ZATAJILO SRCE: Eriksen se srušio na terenu – hoće li se uopće vratiti nogometu?!

U 43. minuti jučerašnje utakmice Europskog prvenstva Danske i Finske u Kopenhagenu tišina, suze i molitva na stadionu Parken.

Mladi danski reprezentativac Christian Eriksen na travnjaku se, pred očima cijelog svijeta, borio za život.

– Godišnje oko 350.000 ljudi umre od iznenadne srčane smrti umre iz opće populacije, ali pazite ovaj podatak, gotovo 50 posto njih je mjesec dana prije smrti bilo kod kardiovaskularnog kirurga na pregledu. Kada govorimo o sportašima, tu je iznimno važna jedna činjenica koju moramo naglasiti, a to su opterećenja koja oni imaju. Vi ste nedavno bili svjedoci i pritužbi na jedan ovako intenzivan sustav, rekao je prof. dr. sc. Dragan Primorac za HRT.

Čuli smo još neka mišljenja liječnika:

– Prije utakmice bio je pregledan, no ništa nisu pronašli. Može se svašta dogoditi, primjerice virusne infekcije ili nešto drugo što bi moglo utjecati na srčani mišić. Trenutačno ne znamo uzrok, kaže danska sportska kardiologinja Hanne Rasmusen.

– To su prirođene malformacije srca, koje spadaju u onu grupu koju nije jednostavno utvrditi i koje zapravo prođu unatoč svim pregledima koje ti igrači i manje vrhunski igrači prolaze, jednostavno prođu ispod radara, kaže pročelnik Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Zdravko Babić.

Pred Eriksenom je dug oporavak, a pitanje je hoće li se vratiti profesionalnom sportu. Ugledni kardiolog objašnjava, ovakve situacije nisu neobične, ali češće su u rekreativnom sportu. Zasad nema dokaza da intenzivan sportski napor može uzrokovati ovakvo što, ali može biti okidač uz druge bolesti.