ZASTUPNIK VRKLJAN: Ustavni sud RH, ili sljednik pobijeđene komunističke partije

Kao što smo naveli u saborskom klubu i političkoj inicijativi “Za Pravednu Hrvatsku” zalažemo se za korjenite promjene u hrvatskom društvu, kaže saborski zastupnik Milan Vrkljan.

Prenosimo njegovu objavu s Facebooka u kojoj pojašnjava:

Promjene su nužne počevši od izbornog zakona pa do potpuno novih institucionalnih Ustavnih postavki demokratske vladavine naroda u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska država je stvorena, imamo granice, teritorij, vojsku, policiju i narod. Nažalost Hrvatska država nije ispunjena izvornim hrvatskim sadržajem. Stvaranjem hrvatske države Hrvatsku narod nije našao svoj politički mir.

Pobijedili smo, 1991. godine komunistički sustav na prvim slobodnim, demokratskim, izborima, a 1995. godine pobijedili smo i vojnički. Unatoč tome hrvatski narod nije ovladao institucijama i to je neosporno najveći razlog zaostajanja Hrvatske u društvenom i gospodarskom razvoju.

Posljednjom odlukom Ustavnoga suda potpuno je razotkriven sustav vrijednosti vladajućih, totalitarni način razmišljanja i upravljanja državom, koja je formalno demokratska i u kojoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, ali u stvarnosti političke elite potpuno su isključile narod iz procesa odlučivanja.

Najnovija odluka Ustavnog suda jasno je svakom laiku, a kamo li ne struci, ne dopušta konzumiranje toga izvornog prava naroda da bude sukreator donošenja odluka.
Odlukom Ustavnog suda cijelo hrvatsko društvo a i samu državu pretvorili su u državu sa posebnim potrebama.

Smatram da se mora pokrenuti široka politička i javna rasprava o načinu izbora sudaca i mjestu Ustavnog suda u društvu.

Ustavne suce kao čuvare Ustava koji je temeljni akt svake političke nacije, i predstavlja temeljenu volju te iste političke nacije, treba birati možda i na neposrednim izborima. Taj neposredni izbor sveo bi političko manipuliranje oko izbora sudaca na najmanju moguću mjeru a i potencijalni kandidati bili bi znatno kvalitetniji.

Današnji saziv Ustavnog suda pokazuje barem tri teške greške sustava u kojem su izabrani.

Prva. Niti jedan sudac Ustavnog suda nema zabilježenu ozbiljniju stručnu karijeru. Kao da je izbornim zakonom zabranjeno da su kandidati bili stručno kompetentni.

Druga. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović doveden je iz sustava zloglasne JNA i nikoga ne treba uvjeravati da nije nikada bio kreator niti pobornik demokratskog sustava.

Treća. Politička trgovina HDZ-a i SDP-a posljednjih dvadeset godina rezultirala je nevjerojatnom činjenicom, svi suci Ustavnog suda potječu iz komunističkih obitelji!!!

Ta činjenica nedvojbeno pokazuje da Hrvatska nije demokratska država. To pojašnjava zašto u Hrvatskoj nikada nije zaživjela Deklaracija vijeća EU kojom se traži da sve zemlje proizašle iz komunističkog sustava preispitaju svoju političku prošlost i osude sve oblike političkog nasilja koji je taj sustav napravio nad vlastitim narodom.

Taj odnos, i broj sudaca Ustavnog suda koji potječu iz komunističkih obitelji jednostavno nije realan odnos političkih snaga u hrvatskom društvu.

Spletkarenje, politička trgovina, politička korupcija doveli su do toga da je hrvatski narod prevaren!!!

Ustavni sud trebao bi biti sastavljen od 15 sudaca od kojih bi se 1/3 odnosno (njih 5) birali na mandat od osam godina svake četiri godine, neposredno,voljom naroda, u terminu lokalnih izbora. Time bi se izbjegli bilo kakvi dodatni troškovi jer se lokalni izbori održavaju treće nedjelje u svibnju svake četiri godine. Za ustavnog suca mogao bi se kandidirati pravnik s minimalno 45 godina starosti i 20 godina radnog iskustva na pravnim poslovima izvan politike.!!

Takav Ustavni sud bio bi jasan čuvar Ustava, a ne Ustavni sud koji je čuvar političkih elita koje su otele državu narodu.

Dopuštenjem političkih elita trenutno se Ustavni sud odmakao od pozicije koju bi trebao imati u demokratskom društvu i postao je četvrti, politički, stup društva što je nespojivo sa Ustavom RH.

Treba nam Pravedna Hrvatska!!!