ZASTUPNIK SAČIĆ: Evo primjera kako se svjesno i štetno manipulira saborskim raspravama

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić izračunao je koliko je vremena potrebno dok se svi zainteresirani “izredaju” u nastavku sjednice Sabora u srijedu, kada su na dnevnom redu tri točke – sve tri o zakonima.

Upozorio je na, kako kaže, svjesno i štetno manipuliranje vladajućih koji predčažu takvu satnicu.

Ovo je njegova objava na Facebooku:

Sjednica Hrvatskog sabora se nastavlja ovaj tjedan u srijedu (17.03. 2021.) i traje do petka (19.03.2021) sa već nam dostavljenim točkama predloženog Dnevnog reda ( u prilogu). No, taj predloženi raspored i redosljed točaka, nama , saborskim zastupnicima iz Kluba Hrvatskih suverenista, (a uvjeren sam tako i zastupnicima iz drugih oporbenih Klubova), kao ni cjelokupnoj hrvatskoj javnosti – nikako nije prihvatljivo, niti održivo !

Naime, (neshvatljivo) se predviđa da mi, odgovorni i motivirani, aktivni saborski zastupnici u jednom danu , u srijedu , od 10,30 sati , potpuno nerealno isplanirano i jednostavno neprovedivo, (a samim tim i neodgovorno) u Hrvatskom saboru raspravimo čak dva, (tri ) Prijedloga Zakona, iznimno značajna za naše društvo i za naš društvene odnose, i to kako slijedi :

Točka 1.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji,prvo čitanje,P.Z.br.122., te

Točka 2.
Prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata,prvo čitanje, P.Z. br.92.,a zatim i , pod

Točkom 3.
Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu

Dapače, kako i svi već vidite na prvi pogled, ovako (namjerno zgusnuti) predloženi Dnevni red , sa ovim prevažnim točkama ( i Prijedlozima iznimno važnih Zakona) u jednom jedinom raspravnom danu, ne stvara povoljne uvjete za našu normalnu, uobičajenu, kvalitetnu , racionalnu i očekivano uspješnu saborsku radnu raspravnu aktivnost na korist hrvatskog naroda i svih naših građana (u skladu sa našim ustavnim zadaćama i Poslovnikom H S predviđenim pravima i obvezama saborskih zastupnika). Vec naprotiv, na taj način Predsjedništvo Hrvatskog sabora onemogučava nam , otežava i ne osigurava provođenje korisne, kvalitetne, sveobuhvatne ,kontradiktorne, dinamične, argumentirane i prije svega korisne saborske rasprava o ovim prevažnim i preznačajnim nacionalnim temama za naše društvo i za naš svakodnevni život.

Evo, obrazložiti ću i svima vama (opisom realnog ,iskustvom potvrđenog scenarija ) zašto to konkretno nije dobro, zašto to nije prihvatljivo, kako za saborske zastupnike, tako još i više, za našu hrvatsku javnost:
-nakon završetka iznošenja stajališta Klubova zastupnika, opisana prva točka predloženog Dnevnog reda će započeti u 10,30 sati, sa obrazlaganjem potrebe donošenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. To će u ime Predlagatelja, vjerojatno odraditi ministar hrvatskih branitelja i Potpredsjednik Vlade RH,gospodin Tomo Medved, u trajanju – minimalno 20 minuta. Potom će , vrlo vjerojatno to Njegovo izlaganje izazvati minimalno, (a vjerojatno i više) 25 replika saborskih zastupnika (u trajanju od 2 min. = 40 min.) sa Njegovim odgovorom na repliku od cca 1 min. (25 min), uz dodatnih 15 min. kao utrošak i riječi Predsjedavajućeg Sjednicom.

Znači, samo na ovaj uvod ćemo,( argumentirano pretpostavljam ) potrošiti cca 100 minuta. Uz nadu da u toj fazi rasprave neće biti Povreda Poslovnika Hrvatskog Sabora, no, temeljem iskustva, svakako će biti zatraženih Stanki od saborskih Klubova( barem 3 do 5 Klubova će zatražiti Stanke u obrazloženju od 2 min. = cca 10 minuta,) a ako ih Predsjedavajući odobri, imamo i stvarnu Stanku u trajanju od 10 min. Kako vidimo,već tu smo utrošili minimalno 120 minuta rasprave. Nakon toga,(nakon dva sata ) idemo na “prozračivanje”, jer svakih 2 sata rasprave moramo radi”antikorona mjera” otići na pauza u trajanju od min 10 min.
Kako vidimo , opet kreće rasprava za 130 minuta,,odnosno s početkom u realnom vremenu u :
– 12,40 sati.
Tada započinje iznošenje stajališta saborskih Klubova(na koje nemamo pravo na repliku) u trajanju od 10 minuta. Od 13 saborskih Klubova, za pretpostaviti je da će se prijaviti za raspravu barem osam, (a možda i deset Klubova), što znači da će nam proteći minimalno 80 minuta,(uz tehničke izmjene govornika dodajmo tu još min.10 minuta).Pod pretpostavkom barem jedne ili dvije Povrede Poslovnika, možemo opravdano pretpostaviti da će (sveukupno) u realnom vremenu proteći dodatnih 100 minuta rasprave, pa smo već na:
– 14,20 sati,
Eh, sad počinju tzv. pojedinačne rasprave saborskih zastupnika, (za koje će zasigurno biti veći interes), pa vjerujemo da će se u tu fazu rasprave uključiti minimalno 25-tero (moguće i više) saborskih zastupnica i zastupnika, u trajanju od po 5 minuta = 125 minuta. No, u toj fazi su moguće 2-minutne replike, i 1-min. odgovori , pa je realno za pretpostaviti daljnji protek vremena od najmanje ( cca 40 replika i odgovora x 3 min. 120 minuta ,uz (iskustveno) najmanje 8 -10 Povreda Poslovnika (2 min.x odgovor ,opomene Predsjedavajućeg 1 min.= cca 20 minuta. I, kako vidite, tu smo potrošili sveukupno 265 minuta,(uz dvije antikorona pauze =20 minuta-285 min.), ne računajući (vrlo vjerojatni) 10 minutni istup u ime matičnog Odbora za ratne veterane. Što znači, u realnom vremenu smo potrošili cca 4 sata i 40 minuta, i već smo na :
– 19,00 sati !! ???
Čovjeće…ali to nije sve, jer sada nastupa faza ZAVRŠNIH GOVORA, prvo Predlagatelja, u trajanju od 20 minuta, ali tu su moguće opet replike i njegov odgovor.(ukupno 3 min)….Pa možemo pretpostaviti još minimalno 6 replika = 48 minuta..Ali i pojedini Klubovi (barem u ime njih 5 ) će se opet javiti njihovi predstavnici za ZAVRŠNU RASPRAVU, u trajanju od 5 min., = 25 minuta..Što pod pretpostavkom izostanka većeg broja Povrede Poslovnika (možda samo 2-3) znači utrošak (završno) dodatnih 78 minuta, odnosno 1 sat i 18 minuta, i ETO NAS….KONAČNO ZAVRŠILI SABORSKU RASPRAVU po ovoj ,prvoj Točci Dnevnog reda u …(PAZI SAD !.., za nevjerovati!)
u :
– 20,18 sati !!!!
Eh, a tek sad ( oko 20,35) dolazi najglavnija, najvažnija raspravna točka tog dana , iako smo svi mi već (sasvim prirodno) umorni, nerovozni, iscrpljeni, dekoncentrirani , potrošeni , ispražnjeni , (jer je iza nas već (gotovo ) 12 sati naporne i zahtjevne rasprave) . Naime, naše Predsjedništvo i Predsjednik Hrvatskog sabora, tek su tad predvidjeli za saborsku raspravu još ( nevjerojatno!!??) DVIJE TOČKE Dnevnog reda … i??? Od kojih je ZASIGURNO JEDNA OD NAJVAŽNIJIH U OVOJ SJEDNICI, a to je ( pod Točkom 2.) rasprava o Prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata…I to ,dakle , s početkom u 20,18 sati ?????

Naravno, bez pračenja HRVATSKE JAVNOSTI (jer HTV-u ovo “nije interesantno”, ne prenose tako kasno saborske sjednice,posebno ne sa ovakom tematikom !??). Nadalje, pitanje pred koliko saborskih zastupnica i zastupnika, u već iscrpljenom stanju će se ovo odvijati…..sa proceduralno istim redosljedom rasprava, i opet u ime Predlagača, nadležni ministar i Potpredsjednik Vlade g.Medved , prema već (gore ) opisanim (realnim) scenarijem ( pod točkom jedan ovog prikaza)..Što znači, da bi mi u Sabornici trebali započeti sa raspravom o ovom Prijedlogu Zakona tek nakon iscrpljujućeg saborskog dana iza 21,00 sati, i očekivanim (turbo ubrzanim ) trajanjem do najmanje 02,00 ili do čak 03,00 sata….(iako napominjem , da je rasprava zakazana u normalno vrijeme i uz normalan,očekivan redovni raspored, ta rasprava bi također trajala ,siguran sam, najmanje 12 raspravnih sati).

I,eto nas ,konačno , u najkraćem i najoptimističnijem predviđenom vremenu, (tko pri svijesti, tko pospan, tko odsutan duhom, ali i tijelom ..hehehe) oko 02,00 ili oko 03,00 sati, prelazimo na …ajmeeee, TREĆU TOČKU DNEVNOG REDA:

Raspravu o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu !!??

Moš misliti te “rasprave”…A trebala bi nam tada , daleko iza ponoći ,u ranim jutarnjim satima, u H S doći obrazložiti ovaj zakonski Prijedlog ministrica turizma..i to sve, po već opisanoj proceduri…obrazloženje, replika, iznošenje stajališta Klubova,pojedinačno, povrede Poslovnika,Završno…I, tek potom , Bogu hvala, najranije oko 05,30 bi se mi, preživjeli i prisebni mogli u miru , zadovoljni učinjenim razić svojim kućama, na zasluženi odmor, do 09,30 sati, kada nam započinje novi radni dan, nova raspravna sjednica , sa prvom točkom dnevnog reda .” Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cesto vnom prometu, s konačnim Prijedlogom Zakona,hitni postupak,prvo i drugo čitanje, P.Z.E. br.123.

Mislim da se svima vama nameće ZAKLJUČAK JASAN SAM PO SEBI ..Pa ovo je nevjerojatno… i iznimno neodgovorno i nedopustivo štetno “planiranje” ( čitaj: manipuliranje) saborskih rasprava…a samo radi prizemnih političkih manipulacija i postizavanja uskostranačkih i koalicijskih interesa,politkantstva, na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. Da stvar bude još gora, Prijedlog Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata upućen je davno u saborsku proceduru, još u prosincu 2020 godine. Dakle, mogli smo ga davno prije raspraviti, za to je postojao veliki interes hrvatske javnosti. Ali ne, stavljen je u raspravu iza 21,00 sati, pa do duuugo u noć , i u rana saborska jutra, usamljeno, izolirano, sa umornim tijelom i duhom saborskih zastupnika , kako naša hrvatska javnost nebi slučajno mogla pratiti , a niti sudjelovati u procesu njegove analize, kritike, ali i upoznavanja sa njegovim odredbama.

No, za vasu informaciju , prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji , kolokvijalno rečeno , ” Roda” je donijela u Hrvatski sabor puno kasnije. Tek početkom ožujka ove godine, kad su već izazvane lavine negativnih komentara i političkih istupa prema spomenutom Prijedlogu Zakonu o civilnim stradalnicima DR, no , “Djed Mraz” ga je (valjda samo radi toga) odmah stavio u prioritenu raspravu, prije spornog Zakona o” civilima”, samo kako bi “zatamnio”, razvodnio i onemogučio (argumentirano) negativne konotacije i opravdane kritike pred očima hrvatske javnosti i hrvatske braniteljke populacije prema tekstu odredbi spomenutog Prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, prepunog neshvatljivih kontroverzi (najblaže rečeno!). I da, skoro zaboravih, bliže nam se i “lokalni izbori”.

Naravno, u skladu sa odredbama našeg Poslovnika H S, (članak 224. i članak 226.) mi, Klub Hrvatskih suverenista, podnijeti ćemo i pisani Prigovor Predsjedniku Hrvatskog sabora na predloženi sadržaj Dnevnog reda rasprava u Hrvatskom saboru za period 17.- 19.03.2021. godine.
Eto, svima vam na znanje !