ZASTUPNICI UZ PLAĆE: Potrošili u godini 8,3 milijuna – za korištenje automobila 2,98 milijuna

Mimo svojih plaća saborski zastupnici u ovoj su godini potrošili 8,3 milijuna kuna – pokazuje to pregled troškova od 1. siječnja do 28. prosinca 2022. koji je Hrvatski sabor objavio na internetskim stranicama.

Najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2,98 milijuna) te za najam stanova (2,1 milijuna).Sabor snosi zastupnicima troškove za kilometražu koju za dolazak na sjednice prijeđu vlastitim automobilom i za cestarinu ili im isplaćuje naknadu za dolazak u Zagreb i povratak kući. Snosi im i troškove službenih ili unajmljenih stanova do 2500 kuna i režija do 500 kuna za zastupnike s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba, javlja HRT.

Na plenarne sjednice zastupnici mogu doći i javnim prijevozom uz refundiranje troškova, no rijetki se na to odlučuju. Od njih 151, u 2022. godini na to se odlučilo samo njih 21, a Sabor je to koštalo nešto manje od 54.600 kuna.

Za odvojeni život zastupnicima je isplaćeno 712 tisuća kuna, što je slično kao i prošle godine (710.000 kn). Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno koju ne prima kad Sabor ne zasjeda.

Najveći trošak, nešto manje od 268 tisuća kuna imao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati), predsjednik Odbora za europske poslove te Davor Ivo Stier (HDZ), potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, 175.000 kuna.S druge strane 29 zastupnika nije, mimo plaće, imalo drugih troškova, uglavnom se radi o zastupnicima s prebivalištem u Zagrebu i okolici.