ZASTUPNICI SE VRAĆAJU U KLUPE: Odmarali su dugo – oporba spremna na rešetanje vladajućih

Podijelite članak

Nakon dugog ljetnog odmora saborski zastupnici vraćaju se u srijedu u svoje klupe. Sve počinje aktualnim prijepodnevom kada će oporba dobiti priliku za rešetanje vladajućih.

Izvor: Media servis

Nakon toga moraju se svi skupa uhvatiti pravog posla jer su na predsjedništvu Sabora utvrđene 102. točke dnevnog reda. Zasjedanje će trajati do 31. listopada. Provjerili smo koje zakonske prijedloge i inicijative je pripremila oporba.

Opoziv ministra zdravstva Milana Kujunžića jedna je od krucijalnih točaka o kojima će se raspravljati u jesenskom zasjedanju. Iako je zahtjev za opozivom stigao još u srpnju, na dnevni red će sredinom listopada.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ima rok od 30 dana: “Slijedeći mišljenje Ustavnog suda i saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav počinje se brojati vrijeme od uvrštavanja u red. To će biti 18. rujna”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tvrdi da se namjerno odugovlači.

“Ja mislim da bi trebalo raspisati izbore. Mislim da ova farsa koja traje neko vrijeme nema veze s voljom birača iskazanom na izborima. Mislim da su ovo taktičke stvari koje izvodi Jandroković i većina, kao što je opoziv Kujundžića kojeg su stavili 27. ili 28. dan, a imaju rok od 30 dana”.

Inicijativu oko opoziva Kujundžića pokrenuo je MOST. I Nikola Grmoja smatra da vladajući namjerno odugovlače. “Svjesni smo da je ovo vladajuća većina sastavljena od žetončića i da će ministar Kujundžić najvjerojatnije ostati ministar”.

Napisali smo Zakon o registru troškova dužnosnika, koji bi bio dostupan i građanima, dodao je Grmoja i podsjetio na slučaj “Helsinki”. A tu je i porezna reforma koja za cilj ima rasterećenje poduzetnika. Evo što je MOST još pripremio.

“Mi smo trenutno na terenu i skupljamo potpise za našu ustavnu inicijativu da se voda zaštiti kao osnovno ljudsko pravo i da se svakom građaninu osigura pristup pitkoj vodi. Želimo sačuvati od privatizacije javnu vodoopskrbu”.

A najveća oporbena stranka mijenjala bi Izborni zakon, pa su u proceduru uputili prijedlog dopuna Zakona o izboru predsjednika RH po kojem bi i na tim izborima u biračkim odborima sudjelovali predstavnici stranaka vladajućih i oporbe, a birači bi se potpisivali prilikom preuzimanja biračkih listića.Predsjednik SDP-a Davor Bernardić:

”I upravo zato da bi spriječili korupciju na biračkom mjestu, odnosno krađu glasova na izborima, predlažemo zakon koji će omogućiti bolju kontrolu izbornog procesa.”

Arsen Bauk očekuje potporu svih klubova zastupnika. “Očekujemo da se na usvajanju dnevnog reda prihvati da ide po hitnom postupku. Pozivamo Vladu i predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav da ovaj Zakon što prije dođe na mišljenje Vlade i na dnevni red Odbora, a nakon toga i na dnevni red plenarne sjednice”.

Čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš otkrila nam je što su oni pripremili. U prvoj skupini su zakoni koji se tiču gospodarstva.

“Tu ćemo inzistirati na određenim izmjenama zakona i na donošenju strategije kojom će se definirati klimatske promjene. One su činjenica i svaka se država treba prilagoditi novim propisima u smislu novih zanimanja”.

Pripremili su i zakone koji za cilj imaju sređivanje katastra i zemljišnih knjiga, a tu je i obiteljsko zakonodavstvo. Vladajući su do sada nudili samo vatrogasne mjere, kaže Mrak Taritaš.

“Ako zaista želimo imati demografsku revitalizaciju to se mora početi od samog početka. Mi imamo jasan program vezan uz vrtiće, u zakonskoj proceduri nam je, i na tome ćemo inzistirati, porodiljni dopust kojeg bi obavezno koristili i očevi”.

Što se pravosuđa tiče GLAS ima zakonski prijedlog koji podrazumjeva da se sucima korigiraju plaće prema njihovoj učinkovitosti. Dakle, čeka nas zanimljiva saborska jesen.

Komentiraj