ZASTUPNICI PO REINERU: Dopušta uvrede Prkačina – dajte mu bijelog konja i neka paradira ispred Sabora

Jutros je u sabornici zaiskrilo između predsjednika Gordana Jandrokovića i zastupnika s lijeve strane sabornice. Sve je počelo Jandrokovićevim opravdavanjem Reinera, kojeg posljednjih dana napadaju da je propustio sankcionirati ponižavanje žena u Saboru od strane zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina.

“Dobio sam pismo zastupnice Benčić, vezano uz onaj događaj koji se dogodio prije dva dana i govor kolege Prkačina. Ja ću to najoštrije osuditi. Smatram da je govor bio neprimjeren i pozivam vas sve da ne činimo takve stvari. Isto tako, stao bih u zaštitu kolegi Reineru jer je on postupao u skladu s Poslovnikom. Ja sam gledao videosnimku, on je dao opomenu i kolegici Raukar i kolegi Prkačinu, istovremeno jasno kazavši da ta dva slučaja nisu na istoj razini i jasno je osudio ono što je Rekao kolega Prkačin”, rekao je Jandroković, javlja RTL.

Dodao je kao ne može sankcionirati Reinera, što su zahtijevali zastupnici Zeleno lijeve koalicije, jer, kaže, proceduralno to ne postoji u poslovniku Hrvatskog Sabora.

Smatram i dalje da je kolega Reiner nije primijenio poslovnik Hrvatskog Sabora na način na koji ga je trebao primijeniti jer je zaista jednaku kaznu, opomenu, dao i Prkačinu i kolegici Raukar, kada je jasno bilo da se zapravo trebalo odmah oduzeti riječ Prkačinu. To postupanje Reinera je isto kada je policija nekada davala prekršajni nalog za nasilnika i za žrtvu, njoj zato što je vikala, njemu zato što ju je tukao”, odgovorila mu je Sandra Benčić.

Jandroković je na to ponovio da je Reiner jasno osudio Prkačina te da u tom trenutku nije imao nikakvih drugih proceduralnih mogućnosti.

“Shvatite poziciju predsjedavajućeg. Bilo je postupljeno u skladu s poslovnikom. Riječi koje je izgovorio kolega Reiner jasno su pokazale što misli o riječima kolege Prkačina. Onda ćemo morati mijenjati poslovnik, i ja se s time slažem, da možemo  automatizmom kada se dogodi takva stvar nekome oduzeti riječ ili ga zamoliti da napusti sabornicu”, rekao je.

“Vaša osuda stiže nakon što je prije tjedan dana isti kolega rekao za sisački gradonačelnicu da je masna i debela. A na reakcije s ove strane smo kolegica Peović i ja dobile podvije opomene, kolegica Marić jednu, a kolega Prkačin niti jednu od strane također gospodina Reinera. Toliko o tome da primjenjujete iste modele, ne kažnjavate čak ni jednako žrtvu i nasilnika, nego one koji brane žrtvu, njih kažnjavate, a nasilnika uopće ne”, kazala je Ivana Kekin iz Nove Ljevice, a Vili Matula je dodao da Prkačin redovito vrijeđa i kolege srpske nacionalne manjine bez posljedica.

Javio se i Krešo Beljak koji se također požalio na odnos Reinera prema njemu i ostalim zastupnicima. “Iz razgovora s kolegama svih političkih opcija, na niti jednog potpredsjednika Sabora, niti na vas, nema primjedbi kao što ima na ponašanje kolege Reinera. Meni je tri puta dao opomenu u 20 sekundi, oduzeo mi riječ, a da ja uopće nisam znao o čemu se radi. Očito on nije dorastao toj funkciji, ako mu je po pozicije, dajte mu bijelog konja pa neka paradira ispred Sabora”, rekao je.

Javila se i Katarina Peović koja je Jandrokovića optužila da ne govori istinu kada kaža da Reiner nije mogao drugačije sankcionirati Prkačina, jer postoji članak Poslovnika prema kojem predsjedavajući može iz sabornice udaljiti zastupnika koji vrijeđa spolne, rodne i druge skupine. “Govorite totalnu neistinu, potrebno je bilo oduzeti riječ zastupniku”, rekla je, na što je Jandroković rekao da bi prema tome svima njima mogao oduzeti riječ i udaljiti ih.

Na kraju se javila i Urša Raukar koju je Prkačin izravno izvrijeđao. “Reiner me prekidao, nije mi dozvoljavao govoriti, jer da je on već dao opomenu. Samo bih htjela reći, bez obzira na to šo je on dao opomenu, mi imamo pravo na povredu poslovnika”, rekla je.

Jandroković je zatim optužio Raukar da je dobacivala s mjesta što je također povreda poslovnika. “Jasno smo rekli što o tome mislimo i još jednom pozivamo sve da ne koriste ružne riječi”, rekao je.